Nära samspel med hästar

Ett nära samspel med hästar, den finstämda kommunikationen. Amelie Ehrensvärd Cardell och Susanne Martinelle 2018. Foto Sanna K.

Titel Nära samspel med hästar – den finstämda kommunikationen.
År 2018
Bokförlag Roos & Tegner
Författare Nyhetsreportern Amelie Ehrensvärd Cardell och Fotografen / Grafiska formgivaren Susanne Martinelle är hästälskare och vänner sedan lång tid tillbaka.

Varför jag köpte/lånade boken Som vuxen nybörjare på stallet romantiserade jag och drömde om en relation till en häst. Zambia som var 18 år gammal verkade inte riktigt uppskatta min ovishet, och ofta fann jag mig själv ännu mer nervös. Hur lär jag känna hästen? var något jag ofta klurade på. Denna boken verkade kunna besvara precis just det.

Handling Amelie och Susanne har rest ut till Sveriges bästa ryttare för att på deras hemmaplan förstå mer om deras relation till hästarna och stallet, för att inspirera oss alla andra och lära oss om hur det görs på elitnivå. En hel bok dedikerad till kärlek och respekt för hästen, ur flera kända och omtyckta ryttares perspektiv. Boken lär dig inte stegen 1 2 3 att mata in i hjärnan och memorera som en bruksanvisning, utan berättar om och vurmar för ett djupare förhållningssätt till byggandet av relationen mellan dig och detta majestätiska flyktdjur. Hjärta till hjärta.

Omdöme Varm rekommendation för den som vill stärka sin relation till hästen.

Motivering Hela upplägget så professionellt och vackert att man blir alldeles tagen. En inblick i relationerna som dessa ryttare bygger med sina hästar och dom fantastiska stunder av kontakt dom upplevt, ger boken så mycket värde. En bit journalistisk skatt.

Man kan inte ljuga för en häst, är den stora läxan från den här biten läsning. Förståelsen för hur relationen mellan häst och människa formas av alla subtila och undermedvetna delar av umgängestiden lika mycket som från ens aktiva beslut sjönk in mer o mer för varje intervju/kapitel. Hästen är klokare än att bara svälja med hull o hår vad du försöker göra aktivt, hen känner in dig istället. Att du sitter på ryggen betyder inte att du är engagerad, utan det läses från hur du sitter. Är du inte engagerad, utan i din telefon istället, bli hästen uttråkad och du kan ju glömma att hen lär sig något. En god ryttare lär sig styra sina egna signaler och läsa hästens.

Hur du går in i stallet har betydelse, vilket tonläge du pratar i o och känsla du ryktar leder. Allt, allt allt. Att rida är nästan som att spela trummor. Alla delar av din kropp o sinne behöver vara med och göra olika saker, i takt med varann. Hästens enorma förmåga att snappa upp små skiften i våra kroppsspråk görs tydlig genom flera exempel här. Det hänger på din medvetenhet om hästens kapacitet och din egna förmåga att styra hur din kropp, precis som hästen, konstant medlar signaler.

Lärdomar Från Ulla Håkansson lärde jag mig att “omväxling förnöjer” inte bara är bra att ha med sig när man skall servera mat till sin familj, utan även när man tränar med en häst. Skifta mellan utomhus och inomhus, träna piaff med en hopphäst och vice versa. Syftet med träning är inte bara att bli bättre på specifika områden, utan om att hålla det roligt. Ens jobb som tränare är att hålla hästen förväntansfull, så att känslan av att göra rätt och att klara av övningar därmed också kan kännas större. Träning skall inte var rutiner som hästen tar sig igenom bara, utan träning skall kräva mental närvaro och utmaning.