Naturligt snygg

Naturligt Snygg, så gör du en skönhetsdetox. Hannah Sjöström, 2016. Foto Sanna K

Titel Naturligt snygg, så gör du en skönhetsdetox
Förlag Bonnier Fakta
År 2016
Författare Hannah Sjöström. Säljer skönhetsprodukter  naturligtsnygg.se, postar regelbundet  på hannah.sjostrom och jobbar som yoga lärare på Yogashala Stockholm.

Bokens vibe (ton känsla stämning )
Tonen i boken höll kraft som understryker vikten utav att att inte trivialisera kemikalier, bara för att dom finns överallt. Den kändes som ett lätt ruskande på mig som sover.

Omdöme
Härlig läsning.

Motivering
Sakliga och personliga anekdoter som förklarar varför något är bra för huden. Tex, “Jag har ett batteri med porer på hakan” som hon skriver intill texten om hur mandelolja är så bra att som ansiktsolja, då vid upprepade små cirklar runt ansiktet kan man verkligen känna hur porerna kommer ut.

Stora lärdomen från boken
Att inte anta, utan kontrollera att produkterna är fria från silikon och kemikalier. “Organic Argan oil” kan fortfarande innehålla silikoner, och då plastas håret bara in – istället för behandlas med näring. Kollade mina egna Organic märkta argan oljor hemma efter jag läst det stycket och fann att dom innehöll silikon! Detta Green Washing provocerade mig enormt! Att få det så svart på vitt. Dags att titta mer och stötta dom företag som gör rätt på riktigt istället.

Snart fann jag jordklok.se. Nya guilty pleasuren.

Varför jag köpte/lånade boken
Denna boken kändes helt rätt att ta med hem, när jag såg den i hyllan på biblioteket. Tänkte först att det stod “skönhetsbox” faktiskt när jag började läsa den, vilket hade varit ett passande namn också, iom att det är precis vad man börjar bygga på i takt med att man testar sig fram. Den passade så fint för att ger mig omedelbart en del av framtidsdrömmen. Där jag likt en magiker, häxa, kan göra mycket med lite. Det innebär utöver att laga god mat med få ingredienser och kunna sy egna kläder att också kunna göra egna hårinpackningar, ansiktsmasker, städ och hygien produkter. Stöpa egna ljus, göra egen tvål… Allt sånt! Samtidigt som jag såklart är skinande vacker.

Vad tar jag med mig från boken in i vardagen?
Inköpslistan blir lång, men jag är taggad.

  • Den urgamla tvålen Black Soap för kropp, ansikte och hår verkar fantastiskt.
  • Ricinolja för ögonbrynen gav författarens blonda bryn lite fler strån, så det tänkte jag prova också.
  • Vattenbaserat nagellack. På så vis slipper man också torka ut naglarna med aceton vid borttagning.
  • Har också blivit sugen på att odla min egen loofah, alltså svampgurka.
  • Macadamia olja för ansiktet istället för nattkräm, då den verkar vara uppskattad av mogen hud. Nu vet jag inte exakt när man kvalar in där men det känns rätt, då jag är ganska torr o har en hel del så kallade kråkfötter.
  • Sheasmör med rosolja. Shesmör ger en underbar känsla på hyn och ser galet vackert ut på axlar. En favorit för länge sen som jag gick ifrån för att göra livet enklare, och körde kokosolja på allt istället alltid.( Gjorde t.om en tandkräm på kokosolja faktiskt med lite bakpulver i. Upplever att kokosen har en blekande effekt.) Ros olja sägs hålla mycket fukt, sheasmör sitter länge. Perfekt kombo?
  • Cream blush, för att rouge kan vara jätte fint men det blir aldrig bra när jag penslar så jag har gett upp. Den här produkten gav lite hopp om en ny look för mig.