Skillnadens Trädgård

Skillnadens trädgård, Ett ekologiskt trädgårdsskafferi av Sara Bäckmo 2020. Foto Sanna K

Titel Skillnadens Trädgård, Ett ekologiskt trädgårdsskafferi
År 2020 utgåvan
Förlag Roos & Tegner
Författare Sara Bäckmo född 1978, som tidigare jobbat på Sveriges Radio men beslutade att satsa allt på sin trädgård hon kallar Skillnadens. Fotografi av Mari Fors Östberg, som både skrivit och fotograferat för flera magasin i Sverige med starkt fokus på trädgård och hållbara levnadsvis.

Utöver att odla i den för sin familj så delar Sara aktivt och helhjärtat med sig av alla sidor som ingår i jobbet, genom böcker, live stream på Facebook, en fantastisk blogg och youtube filmer på både Svenska och Engelska. Allt för att vi andra, nybörjare som trädgårdsveteraner, också skall kunna fröjdas året runt av trädgården.

Omdöme Super härlig läsning. Rekommenderar varmt denna bok till den som vill leva sig in för en stund, i livet som levs tillsammans med en köksträdgård.

Motivering Skillnadens Trädgård, ett ekologiskt trädgårdsskafferi är lika mycket en berättelse om hur och varför hon gör det själv, som en uppmuntran till läsaren om att det inte är svårare än att stoppa ner frön i jorden. Nyckeln till fröjden är att försöka igen nästa år ifall man inte får skörd och att komma ihåg att det är ens perspektiv som gör den verkliga skillnaden. Det gäller “att leva med en trädgård, inte bara ha en grönsaksodling”. Hur man gör det året runt för att skörda ofta, så kokar hon ner till att “så lite med ofta”. Bilderna är vackra, texterna härliga. Upplevelsen var peppande till en sån nivå, att innan jag visste ordet av så hade jag massa förodlingar på gång i huset fast jag inte tänkt odla i år. Det var februari när jag började läsa boken och innan jag slagit upp den hade jag svarat “näe vi har ingen möjlighet till det i år” på frågan av grannarna som är nyfikna på denna trädgårdstomt vi bor på, “ska ni odla något?”. Skiftet i mina tankar hände utan att jag ens tänkte på det aktivt. Såklart jag skulle odla.