Jag har kokat mängder utav illegal äppelmos

Äppelplock

Tyresö Slotts äpplen blev min höst och vinterlyx. Jag tog mig dit förberedd med tygpåsar och visste inte alls vad jag skulle förvänta mig. Hade tidigare läst på skylten att man inte får plocka frukten, så jag hade redan börjat klura på kryphål. Fallfrukt blev resultatet och den funkade hur jättebra att göra mos på. De gällde bara att vara snabb och ta hand om äpplena innan fallskadorna tog över och blev stora märken.

Vissa sorter mer lämpade för mos än andra.
De mjuka och mjöliga äpplena är det meningen att du ska koka mos på, medans de hårdare är mer till för att ätas som de är, torkas och förvaras. De hårdare kan hålla hela vägen in i mars året därpå om du plockar dom i oktober.
Förvara dom svalt och mörkt i en pall av något slag. Lägg tidningspapper i botten, äpplen i ett lager över, sen nytt lager tidningspapper och ännu ett lager äpplen. De kan alltså ligga på varann, med papper emellan. Se bara till att hantera äpplena varsamt så du inte skadar dom, då håller de inte lika länge.
Fallfrukt bör kokas mos på eller ätas direkt. Den håller inte lika länge men kanske till jul.

2000g socker till 4000g äppelbitar och en liter vatten.
Jag kokade alla sorter på samma sätt men blandade dom inte.
De röda äpplena kokade jag med kanel, för att vara lite startklar för julbullarna.

För att koka mosen

Dela äpplena på hälften, skala om du vill, skär i bitar och lämna kärnhuset.
Ner med bitarna i vågen när de tar för mycket plats på bordet och anteckna.
Ställ komposthinken på en utav köksstolarna och skala rakt över. Sparar lite tid så.
Jag tyckte om att hålla koll på hur mycket äppelbitar i gram jag haft ner i kastrullen.
På så sätt fick jag reda på hur många burkar jag får av hur mycket äpplen.

Sammanlagt av alla äpplen jag kokat upp fick jag ca 50 burkar och jag använder dom sparsamt.
Två matskedar ner i filen på morgonen tillsammans med müsli är helt underbart. Sedan en kopp Fairtrade- och kravmärkt Classic Reko med varm ekologisk järnamjölk på de!