Den kanske inte är helt min, men för ett tag framöver så är den under min förvaltning. Idag ska jag gå och fotografera hela tomten åt er så ni får se vilket fantastiskt jobb jag.. (egentligen vi) har gjort! Jag själv är helt galet imponerad och satan vad roligt det är då! Till att börja med, Ett gigantiskt jordgubbsland! I världens bästa jord med halm, kompost, gödsel, plantjord och trädgårdsavfall i en stor kladdig orgie!
Halva potatisen är nere i en 40 cm djup uppluckrad avlång odling där vi lagt raderna på kortsidan med 25cm mellanrum. Eftersom vi har sååå mycket kompost och gödsel och täckmaterial av hasselblad från skogen, så kan vi sätta dom tätt.
Den gamla potatisodlingen, som vi kallar 1an är nu uppdelad i 4 rutor. De jordarna håller vi på och arbetar med. Vilket innebär att vi grepar ner (grepar är ett ord jag inte vet om de existerar eller inte, men vi använder de här. Och de betyder att du helt enkelt bara kör ner en grep, dvs en eldgaffel i jorden , lutar, drar upp och petar ner igen. Vänder på allt helt enkelt) kompost, lägger tjockt, tjockt lager täckmaterial så att fukten hålls. Sen ska jag börja peta ner lök, gärna idag. Lök kräver inte så mycket och går inte så djupt och är enkel att ytkompostera. Med ytkompostera menar man att man lägger näringen ovanpå jorden, runt löken. Tex gräsklipp, kompost eller gödsel.
Ettan, Min djupsäng
Alla små land här i är rejäla djupbäddar, men de har inte golv och väggar. Bara rejält luckra, bra arbetade, ej gådda på och små kullar utav täckmaterial och jord som avskiljare. Gräsklipp som tak blir de väl.. Och björkris i alla gångarna, för att hindra solen från att torka ut dom. Hela grejen med djupsäng är att hålla den täckt konstant. Stefan Sundström tipsar om att lägga blöta Dagens Nyheter mellan alla plantor. Skitsmart.
1.1 Lök
Sättlökar petade jag ner här nångång i slutet av april.
Jag har halva bädden icke värmebehandlad gullök, vilket betyder att den inte klarar vintern och kan inte sättas på hösten.
Andra halvan är värmebehandlade sättlökar i silver, röd och gul. De har inte tagit sig lika bra, men sattes bara 2-3 dagar senare. Vet inte om de beror på behandlingen, eller iaf jag kanske var duktigare med att gödsla jorden till första lökarna. Men jag sprider färskt gräsklipp runt plantorna och håller jorden konstant täckt med allt möjligt. Andra plantor jag rivit upp från en annan jord tex, slänger jag bara över. Grenar, bark, pinnar, mossa… Allt! Allt är bra för att hålla jorden fuktig, men allt surt som kommer från tall och gran förbättrar inte jorden. Men de håller den fuktig, och de räcker för mig. Allt annat däremot, som inte är surt. Bryts ner och förbättrar jorden.
1.2 “EttTvåan” Rovor, indelad i tre egna bäddar.
1.3 Morötter (Tre rader sen morot Autumn King 2 till höger och tre rader tidig sort Nantaise till vänster. Sådd 29e maj, efter att ha legat i blöt i ca 30 timmar)
1.4 Spenatsorten “Nores”, tidigare planerad yta för Kålrot. Sådd den 27e maj i mullrik och komposterad jord. Täckt med färskt gräs och sågspån från björk.
Alla dessa landen är ca 2 x 1m. Alla har just nu väldigt mullig jord, men mer skall det bli innan jag är nöjd.
EttTvåan
1.2.1
4 rader rödbetor m plant- och radavstånd på 10 cm. Direktsådde dom den 25e maj. Med att direktså menar man att man inte odlar upp dom inomhus i en liten kruka först och sen planterar ut dom.
Jag blandade sorterna Detroit 2 från Lord Nelson och Beta Vulgaris, No 245 från Bröderna Nelsons rödbetsfrön i ett glas med vatten, lät stå lite över ett dygn och sen sådde jag dom.
1.2.2
2 rader kålrot med radavstånd p ca 20 cm och plantavstånd p ca 10. Täckt med gräsklipp. Sen tänkte jag så annat runt dom som en border, när plantorna kommit upp. Vet inte riktigt vad. Såde kålroten den 27e maj.
1.2.3
5 rader Organic spenat med plantavstånd, 10 cm. Sådde dom den 27e maj.
Tvån
Potatis! tillsammans med Haverrot och Svartrot. Jag hittat runda tegelpannor i keramik, de som legat på absoluta toppen av taken och har en shysst böj. Tre stycken såna bildar en snygg lite trekantig cirkel, ca 40 cm djup som du kan så svartrot i.
Svartrötterna sår jag i höst, så kommer de tidigt på våren 2012.
Haverroten ska ner under maj.
Trean
Jordgubbar!! Vi har ett fett jordgubbsland! Den är säkert 2 x 2.5 m stor och har än så länge bara 4 stora plantor. Ytterligare 8 ska köpas in, sen ska alla nya skotten bindas ner så att de blir nya. Man tar de långa trådarna med en härliga knut ytterst och gräver ner ett par cm i jorden, så kommer den att skicka upp en ny planta.Men man ska akta sig, man vill gödsla för mycket så att saker och ting bränns eller bara ger stora plantor, men ingen skörd. Den risken finns med jordgubbar, men de gillar aska också. Så de kompenserar.. Aska och gödsel!
Fyran
Fyran består av fyra pallkragar som har skugga hela förmiddagen och sen ganska mycket sol. Så de kanske är fel ställe att ha blåbär och lingon på men, jag vill så gärna testa. Fyran är placerad bredvid trean, och precis bakom trean har vi rabarber. Och ovanför 4an ligger brunnen, och där ska vi ha nässlor och jordärtskockor. Så att, lingon blåbär blir perfekt här! De måste funka! De trivs i dålig jord.
Med dålig jord så menar jag sur, vilket de blir av barr och gran/tall-flis. Jag bor i en gran och tallskog, så de är rätt simpelt att gå och kratta upp alla som ligger på marken. Men jag har en kompost vid bäcken, som är full av sånt där. De har samlats där under flera år, sen innan vi kom hit. De är mest bara skräp, eftersom inget växer i den jorden. Förutom Rhododendros som blir glada och blåbär. Perfekt! Jag är så jäkla trött på att se den där fula komposten ändå! Nu kommer den till användning. Jag hoppas bara att de inte är för soligt för blåbären. De bästa blåbären finns ju inne i de djupare skogarna, som är svala och skuggiga. Jag har tänkt mig ett shackmönster av rött och blått, i pallkragar som står på en lite oarbetad gräsmatta. Åååh så fint de blir!
- 4.1 Blåbär
- 4.2 Lingon
- 4.3 Lingon
- 4.4 Blåbär
Femman
5.1
50cm utav femman har jag gett till 15 st Majrovor. Sådda den 27e maj ca 1 cm ner i jorden Täckt med färskt gräsklipp. De var egentligen tänkta i 1.2.3, men kände att jorden är bättre nere i femman för dom. De verkar föredra lerjord och den här jorden är jätte lerig samt supernäringsrik efter mycket jobb.
5.2
Gröna ärtor! Femman är längst ner på tomten, framför den vackra bonsaitallen som tyvärr tog en kraftig smäll under trädfällningen för ett par veckor sen. Men den överlevde! Vilket är underbart, för det här är en helt fantastisk tall.
Ärtor, ja.. De verkar inte kräva så mycket. Jag tänkte ta och köra ner eldgaffeln i jorden och grepa ner ett paket Go Green gröna ärtor (Inga konserverade. Är övertydlig här. Absolut inte konserverade, utan torra.). Men du kan blötlägga dom några timmar innan sådd, de gör nog att de gror snabbare. Sen bara lägga täckmaterial och låta de fucka ur. Vi får se vad som händer och hur mycket som kommer upp! De blir nog bra!
Ärtorna är sådda under mitten av maj, precis som jag hade tänkt. Bara grepa ner dom (alltså bara hällt ut ett paket gröna ärtor, täcka med lite alla möjliga blad och pinnar, ge dom lite andra pinnar att växa upp på och vattna..). De kom upp efter ca 2 veckor och ser jätte fina ut. De är härdiga små plantor som kämpat sig upp 4-10 cm från lerjorden.
Sexan
Squash! Som förra året. Vi har lagt massa bamsesten längst den sydöstra kanten, för att fylla upp mer och göra kullar och dalar. I kullarna planterar vi squashen som jag satte på förodling igår, 16 st plantor. F1or.. Tog fel fröpåse, men vi får prova. Det är en F1 Hybrid. Du kan inte använda fröna ur skörden för att så igen nästa säsong. Det här är förödande i andra delar av världen. Dessa är de enda frön folket får odla och sen måste de köpa nya hela tiden. Men de kan inte köpa nya frön, så de kan inte odla. Squash vill ligga på en kulle och skicka sin squash neråt. Vi täckte kullen med gödsel och hö förra året, de gör vi nog nu också. Vi fick skitbra skörd förra året!
Har också nu köpt Organic Squash! Äntligen!
Den är på förodling (sådd runt den 10e maj) och ser skitsnygg ut, den skall alldeles strax planteras ner, det är den 27e nu.
F1 Hybrider.. Jag är anti.
Jag vill inte odla F1 hybrider. De har förstört mycket, mycket för andra människor och hela idén med dessa frön är idiotisk. Av vad jag vet, så får du stora, stora vackra skörder som går att sälja till västvärlden som bara bryr sig om glansig utsida, men helt utan smak. Och du kan inte använda fröna ur skörden. Dessa frön såldes billigt till folket, som sen sådde och inte kunde så igen. Sen har de shockhöjt priserna på nya F1 Hybrider och folket står utan pengar eftersom att skörden gick dåligt pga torka. Folket vart helt fucked. Osäker på vilket folk. Ge mig lite tid på de..