Hallon med. Tamron 90 mm

Hallon

Helt sjukt mycket hallon har mannen fått hem under sina “Romerska mornar” 800 – 1200 g! Med romersk morgon menar jag, han, att man går upp o jobbar utan någon utdragen lyxig morgonrutin. Man bara kör helt enkelt, för att senare när arbetet kommit igång odentligt njuta av en större måltid. Ingen frukost, bara lunch.

Kalhygget, som först gjorde oss lite ledsen när vi skulle flytta hit, har visat sig vara en skatt. Hallon har vi lärt oss, är bland det första som växer upp när allting annat tagits ner. Kalhyggen erbjuder därför ofta enorma mängder. Vad vi trodde var ett oanvändbart område, är i själva verket ett vildvuxet Hallonland med gratis självplock.

Objektiv med inbyggd Macro

Denna morgon följde jag och kameran med. Visst vill jag hjälpa till att plocka Hallon, men mest är jag intresserad av ett opp att leka med ett nygammalt objektiv. Tills inköpet i vintras via blocket, har jag krånglat/bråkat med Macro filter. Dom har jag kvar, och det glädjer mig att jag har möjligheten till +8 Macro på ett vidvinkel objektiv. Det är jätte spännande att fota blommor så, men det blir väldigt specifikt. Oftast vill man ju bara komma nära och testa sig fram med en förstorings funktion, därför är det lite skönt om det istället kan vara inbyggt i ett objektivt man kan få fina porträtt bilder med också.

Tamron 90 mm är är därför så perfekt för att den gör både och! :)

Filter är en fantastisk innovation! Absolut! Men möjligheterna med det blev lustigt nog begränsande. Frågorna blev för många och planerandet för stort. Hur mycket Macro? Till vilket objektiv? Ska man köpa fuilter till flera objektiv kanske? Olika styrka, eller samma? Är det smart? Eller helt onödigt? Dom kostar dessutom flera hundra kronor. Visst kan man också skaffa sån där adapter som fyller i “mellanskillnaden” mellan Filtrets omfång ifall det är större, än objektivets. Men ju för lösa delar i sin utrustning, desto mindre kontroll upplever jag att man har. Känslan av att vara en förvirrad amatör är inge kul, så att hålla sitt foto kit simpelt och bli duktig på det är att rekommendera.

Därför vinner porträtt och macro möjlighet i ett och samma objektiv, över Macro filter. Har man det först och främst, hindrar inget från att skaffa ett macro filter till ett specifikt objektiv senare.

Exempel macro bilder Tamron 90 mm

Vackra röda bär i mycket spännande textur och form till en grön bakgrund, blå om man fotar ur grodperspektiv – är ju perfekt för Macro bilder. Färg form variation, allt finns med för oändlig variation.

Att fota i hel manuellt under blåsiga omständigheter, gör ju att det hela tar sin lilla tid. Super nöjd.

Bilderna finns tillgängliga som prints här

Leave a Reply

Your email address will not be published.