Någons gamla cykelkorg, en annans diskställ

En cykelkorg håller mycket disk, kostar 20 kr second hand och är ganska söt.

Att diska för hand tillhör de mer ovanliga vardagsrutinerna numera, men hemma har vi har ingen maskin. Runt införskaffning har jag blandade känslor.

Naturligtvis ser jag poängen i det. Men jag undrar, byter man inte bara ut sina nuvarande problem mot andra? Disk kommer man ju alltid skapa, så länge man inte lär sig att använda ett och samma glas genom hela dagen o skölja/diska sin talrik direkt. Det är egentligen det problemet man skall lösa, inge köpa maskiner. Tänker jag.

Antingen ligger disken i hon eller i diskmaskinen och är smutsig. Problemet är ju att det är smutsig, inte vart den ligger. Egentligen. Sen är det naturligtvis alltid skönt att man kan gömma smuts bakom tex en rostfri lucka.

En diskmaskin tar ganska mycket utrymme. Den ytan hos oss är mitt emot kaminen och kan husera ved för två dagar. Vad är mest värt?

“Man sparar tid” säger folk. Att det gäller en tvättmaskin håller jag utan tvekan med om då det förr tog flera dagar ur en kvinnas vecka eller månad att få tvätten ir vägen. Men disk är inte lika otympligt om man har ett bra system, shyssta rutiner och lite disciplin.

Att diska för hand är trevligt

Mina mornar har en tid för att diska upp o torka bänkarna i köket, efter kaffet.

Först fyller jag en av hoarna med varm vatten upp till hälften och har i några droppar diskmedel. När ett glas tex, skrubbats rent läggs den i den tomma hon bredvid, så att diskmedel o vatten får rinna av.

Efter att all disk skrubbats o flyttas, använder jagd et smutsiga nu ganska ljumma vattnet till att skrubba ren hon i sig. Sen fyller jag en tredje del av den ungefär med kallt vatten och sköljer allt.

Det är nu cykelkorgen kommer in, eftersom mycket disk går fin ner i den och ligger bra tills det torkat. För en lyxigare diskning lägger jag en fin kökshandduk under korgen. Men det gör jag bara om jag har gäster.

Leave a Reply

Your email address will not be published.