Dag 36. Kinesisk nyårsledighet

Norra delen av Peking syns här, men en otroligt liten del..

Vi var på utflykt idag då Beijing i de stora hela är hyfsat nerstängt, framförallt alla ställen där kineser jobbar. De är nu hemma hos sin familj, de inte träffar förutom just dessa dagar. Kinesiska nyåret! Drakens år i år.

Joakim och jag är drakar, vilket innebär att det här året skall vi ha tur och bör bära mycket rött för att höja våra chanser ännu mer. Vi är också födda 88 och siffran 8 betyder tur. Draken är det starkaste tecknet och får man välja själv, så väljer man drake. Drakens år har nu dragit igång, vilket är rent löjligt att tänka på. Eftersom att de först och främst lockade hit Joakim med lite godis som billig mat, hajdykning och hotellstandard lägenhet med gym och pool för mindre än 9.000/månad. Satte Joakim på ett kalasjobb där han såklart, precis som på Tyfon lär sig ett nytt system. Vilket där inte tog honom lång tid och de gör de inte här heller. Hokus pokus, så vi fick helt plötsligt en varm toalettsits i badrummmet vars badrumsspegel har målad guldkant. Samt en varm (inte för varm.. perfekt varm) swimmingpool 21 våningar ner från våran lägenhet i vårat höghus, som jag mer skulle kalla en skyskrapa. För att inte tala tv’n som redan stod i lägenheten. Att just det här året, som vi ska ha tur.. Så hamnar vi här, är rent löjligt att tänka på.

När vi simmade våra första tag genom de nedsläckta mysljuset och vattenångan som ligger på vattenytan och stiger från de varma vattnet upp mot de ovala glastaket. Lyssnar på vattendropparna som kommer tillbaka ner och tittar runt på de mörka trämöblerna och sen märker att vattnet inte ens är fyllt av klor. Så skrattade vi bara. Jag fick svårt att ens ta mig fram genom vattnet för att jag var så exalterad. Tills vi fick reda på att, vi måste ha ollonliknande badmössor på oss. Antiklimax.

Nyårsledigt i slutet av Januari

I söndags var det den officiella nyårsdagen, folk startade med raketer redan två dagar innan och har inte slutat än. Folk har alltså ledigt och även vi, men vi utnyttjar internet som finns här på kontoret och Joakim jobbar på. Vi är inte helt ensamma här, då Velan, Fabrizzio, Cyrill och Corly är på plats. Corly har kommit hit förra veckan och är lite nygammal i företaget, då han jobbat här förut. Skön australienare med fötterna på jorden. Fabrizio har ett utseende som för mig skriker “Konstnörd!” vilket han typ är, fast mer de tekniska bakom konsten. Som den tekniska delen av fotografi med systemkamera och Lightrooms fantastiska möjligheter. Han är anställd på P1 för sina Linux och mattekunskaper. Velan är smart och tänker kod på samma sätt som Jocke, så de kommer bra överens. De jobbar på varsin sida, men på samma område så det är ett jätte bra litet team. Cyrill har jag inte klurat ut än, men har inte stött på några konstigheter..

Kort utflykt till Himmelska fridens torg

Idag var vi på utflykt med Sebbe till Himmelska fridens Torg, som egentligen förtjänar ett inlägg med en välskriven story. De kommer jag dock inte göra det här året.. Vi hoppade in i en taxi och tog oss dit på Sebbes kinesiska. 20 kwai (Kwai är väl typ “spänn” på svenska..) och 20 minuter senare var vi framme i den helt extrema folkmassan. Vi valde rätt dag, beroende på hur man ser de. Idag var den dagen då folk kommer hit för att pussa på Mao och lägga blommor, de var helt hysteriskt mycket människor. Fast folk sagt till oss tidigare att, det är ingen idé att åka nu. Det är ju ingen där.

Vi promenerade runt och tittade lite objektivt på allt, men vi stannade ingen längre stund och vi gick inte in nånstans förutom i parken. Vi betalade 3yyuean var, alltså mindre än 15kr för tre vuxna att gå in i helt gigantisk och välplanerad, samt omskött park. Vilket är vad en vanlig familj kan betala här, då kineser inte har samma minimilöner som Sverige. Västerlänningar som bor här, kanske startar en familj och har en kinesisk barnsköterska varje dag ca 8-12 timmar. I Sverige skulle barnsköterskan säkert haft 20.000 efter skatt, men här har hon inte inte mer än 2500. Så du kan omöjligt betala samma priser som vi gör för tex Kolmården och framförallt Skansen.
Det är vanligt att man bor hemma hos sina föräldrar tills man är gift, vilket jag inte längre tror bara är för att man tycker så mycket om de familjära. Man har nog inte så mycket alternativ.

Dagens +. Det finns Finn Krisp På Jenny Lou’s.
Dagens gigantiska, historiskt monstruösa.. Alltså verkligen skitstora superminus.. INGE lakrits, what so ever. Nada.

TLDR: Skryt om lyx, lite snack om utflykt och kinesiska löner.. Men inget viktigt.

Bilder kommer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.