Engelska lärare.

Jennys första prov

Jag fick den här eleven från ett företag jag nu slutat på, då jag inte alls tyckte om företaget i sig. Seory English anställde mig som 23 årig svensk tjej, som till varje elev skulle säga att jag är 26, Amerikan och har varit i Kina 1 år mer än jag egentligen varit. Samt tog de betalt av eleverna väldigt mycket mer än vad jag själv fick. Den här eleven fick jag genom att vi inte hade en demo. Vanligtvis gör man demo-lektioner först på ca 20 minuter där man lär känna eleven och presenterar sina undervisningsmetoder. Jag hade inga undervisning-metoder och jag visste ingenting om barn, så jag sumpade alla demos. Den här tjejens mamma hade ringt upp till företaget och sagt att hon inte vill ha en demo, utan en lärare som kan komma till deras hem två gånger i veckan och ha lektion med hennes 10 åriga dotter. Jag som inte hade några elever alls, vart ditskickad.

Jag sa att jag var Svensk, att jag var 23 men att jag varit i Kina i 2 år som jag senare rättade till. Jenny och jag kom jätte bra överens. Liten glad Harry Potter och James Bond fanatiker som tycker om att rita, spela spel, dansa och sjunga. Jag vet inte om jag hade lika mycket känslor på utsidan i den åldern, men jag kan tänka mig de. Hon tycker om mina kläder, smycken, naglar, väskor och teckningar, så hon inspekterar alltid mig när jag dyker upp för att ha lektion. Såklart försöker jag numera hela tiden komma med nya häftiga saker. Att jag har så mycket hon inte sett förut, gör att hon ställer mycket frågor. Hon tänker väldigt mycket mellan tennislektioner, teater, piano, söndags-skola, extra matte och läxor, och kommer till mig med massa dessa ideer om killar, mens, bli vuxen, jobba, föda barn och att resa. Hur man skall ha tid med roliga saker, är hennes problem. De finns knappt tid för att rita. Jag tror jag förändrade hennes världsbild lite när mitt svar  på “Jag ska göra kejsarsnitt när jag blir vuxen” var  – Varför? – Alla kineser gör, svarade hon. – Inte vi i Sverige! svarade jag. Sen berättade jag om badkar, tända ljus och “midwives” – Wow! So cool! Svarade hon.
Har en känsla av att hon kommer ha mer förståelse för västerlänningars kultur och tänk, än många andra kineser, när hon blir äldre. Och så klappar jag mig själv på axeln. Hon är löjligt vuxen för att var 10 år.

Jag började känna för en vecka sen att vi måste ta upp nya saker i engelskan nu och inte sluta repetera. Satsa på grammatik samt upprepning av hennes engelska i skolan.  Så jag skapade ett prov, för att sätta punkt för det här kapitlet vi sysslat med allt för länge. Samt är de bra att visa något för hennes mamma. I bilden här ovan finns ett par papper jag använder mig utav. Teckningen har jag kopierat från ett ritblock vi använt oss utav för att illustrera saker och ting vi diskuterar. Jag har ritat upp maträtter, grönsaker, frukter, olika typer av hus, växter, kläder osv. Sen har jag först berättat, pekat på bilden och därefter har jag bara pekat och hon berättat. Hur våra lektioner har gått till har jag improviserat fram efter att jag fick värdelöst material från företaget. Jag har läst rubrikerna för att få ett hum om vilka områden hon skall studera och vad glosorna är, sen har jag löst de på eget vis. Så jag utförde provet på samma sätt. Plus gjorde en lista på random ord vi nött sen start. Slutresultat: 55 av 60.

Skrivstilsbladet till hittade jag åt henne från internet då hon gillade handstilen jag använde när jag fyllde i hennes kompisbok. Hon fick den efter provet och uppskattade den verkligen. Jag har än inte vant mig vid att hon kallar mig för “teacher” när hon har problem med nånting vi studerar, men jag börjar bli bekväm i rollen.  Jag har också nu köpt in klistermärken att kunna sätta på läxor och prov! Inga guldstjänor, men guldrosetter :) Samt har jag hittat en nyöppnad bildsal i huset bredvid där vi bor! De kan vara ett kul jobb.

Leave a Reply

Your email address will not be published.