Varför är de så nyfikna?

Kan jag inte få ett glatt smajl tillbaka istället?!

Som västerlänning i Kina så har jag blivit omtalad att inte ta åt mig av att kineserna tittar mycket.
Vänner som varit här, har berättat historier om att de kommer och tittar på när man äter, tar bilder, vill fota sig tillsammans med en osv. Det här märkte vi själva av ganska tidigt, men de har inte stört oss. Mest gulligt när föräldrar lite diskret försöker skicka fram sina barn att leka i närheten av en så att de kan få med en själv och deras barn på bild. De gångerna såna här liknande saker stör mig är när någons barn sitter bakvänd med knäna på stolen, kramar om ryggstödet för att stirra på mig när jag äter inne på ett fik. Men jag blir inte störd på en nyfiken 7 åring, utan den mamman som sitter och sms:ar helt ouppmärksam på vad lilltjejen håller på med. Även om hon är en liten söt kines, så vill jag inte ha hennes fejs flåsande i mitt fejs när jag försöker äta min lunch.

Jag har märkt att kineserna är väldigt nyfikna och de gör mig ingenting.
De är ju alltid glada! De svarar alltid med ett leende om man säger “Nihao”, vilket jag gör om någon står och glor. Varje dag när jag är ute och rör på mig, så hör jag kineser från avstånd eller precis bredvid mig ropa “Hello!” och jag ropar alltid lika glatt tillbaka. De är alla möjliga olika människor i alla möjliga åldrar. Men mest snubbar och karlar måste jag väl erkänna. Tjejer här tittar, men de närmar sig sällan. Förutom en gång då en tjej ville att vi kysser varann på munnen i för bilden som hennes sällskap skulle ta. Sällskapet råkade vara en äldre karl, sen vet jag inte deras relation men den gjorde mig obekväm.
Så kanske de lesbiska kineserna närmar sig, men inte de andra.

Jag har försökt fråga lite “Vad är grejjen?” till de som talar engelska. – Varför vill kineser fota sig med västerlänningar? Samlar dom bilder på sitt kylskåp? Hävdar dom att de är deras kompisar? Finns de prestige i att våga närma sig och faktiskt få bilden? Borde de inte vara vana vid västerlänningar nu? Och slutligen, hur länge till är det en big deal att vara västerlänning? 10 år från idag så borde intresset för oss ha coolat ner sig.

Eftersom de jag pratar med om de här, också pratar engelska så är de redan vana vid västerlänningar. Så de tittar inte på västerlänningar själva, så de har inte lyckats svara. Ingen som vet helt enkelt.

Jag har börjat fota alla som stirrar.. Men de bara gömmer sig oftast, som om jag vore nån spion.

Leave a Reply

Your email address will not be published.