Retrospekt: Sömnadskurs på distans, “Sy ett fodral” hos Sysalabim

Taggad som attan drog jag igång! Grävde fram ett tyg jag rivit av en pianopall jag ryckt upp ur en container på återvinningscentralen. Sedan ritade jag lite i kassen dragkedjor jag köpt på Tradera för länge sen och hittade svart dragkedja som skulle bli perfekt! Tyvärr var den lite för kort, men jag bestämde att det får duga.

Lite kort om allt som gick fel


Dragkedjan smälte när jag skulle pressa lite grann innan jag börjar markera vart jag ska sy vilket kladdade både på järnet och tyget. Kul! När dragkedjan sedan var påsydd och jag var skitmallig över detta upptäcker jag att tygets mönster var upp o ned. Det vara bara börja sprätta, sedan klippa för att tyget behövde delas på mitten så det kunde vändas korrekt. När det var dags att “sy av hörnen” insåg jag att man ju skulle ha sytt runt hela tyget; inte bara rakt ned från dragkedjan utan längst kanten i botten också. Vet inte exakt vad för skillnad det gör, men det skapade lite förvirring när inget såg rätt ut jämfört med videon. “Äh” tänkte jag. “Det gör säkert ingen skillnad i slutändan”. Men nu tog övertråden slut och efter jag bytt den mot första bästa så började tråden gå av hela tiden efter ett par cm och tillslut gick även nålen av just när vi skulle över dragkedjan.

BaAh! Kände jag och packade ihop för kvällen.

Göra om göra rätt

Återvände någon dag senare efter att jag felsökt lite både i manual och internet. Lärde mig att Olika tråd typer på övertråd och undertråd kan göra att dom skavs mot varann och går av. Så jag spolade ny och såg till att dom var samma, sen gick det bra. Tråden gick inte av mer och det gick fint över dragkedjan.

Ah, underbar känsla att vara klar.

Min man kunde t.om packa lite tandborste och såna grejer i den när han skulle ut o resa någon dag senare! och det känns ju ganska gött! :)

Hur fin den än blev däremot, så kräver projektet definitivt en revansch! Efter att hela kursen är klar så gör jag en till sån här. Då med lite mer omsorg och elegans. Det kommer gå snabbt, enkelt och sömmarna kommer bli såÅå fina. Nu är dom nämligen sååå fula. Men ärligt talat, jag ville verkligen, verkligen bara.bli.klar.

Så ett revansch fodral är planerat. Den ska nog bli grön :)

Nedan visar jag bilderna på hur det såg mönstret låg innan jag sprättade dragkedjan, delade tyget och vände sidorna så att mönstret klättrar uppåt istället för faller neråt. Nu i efterhand så borde jag kanske bara struntat i det och låtit det vara. Såg ju helt okej ut ändå.

One thought on “Retrospekt: Sömnadskurs på distans, “Sy ett fodral” hos Sysalabim”

Leave a Reply

Your email address will not be published.