Skapa en Fav Icon

Mina skisser för min avikon, bortsett från sjunde inseglet.. Den bara är där.

Välj din Fav Icon noggrant

Fav IconJag har klurat ett tag på vilken Fav Icon jag ska ha på hemsidan, alltså den lilla iconen som syns bredvid adressen i adressfältet, samt den iconen som syns när du har hemsidan bokmärkt och sparad.
En fav Icon lagras, så att den ändras inte riktigt i folks datorer även om du själv byter den i efterhand. Så tänk rätt från början.

Jag har tänkt klippa ut mitt leende ansikte från min header och göra en fav icon av. Men jag ändrade mig när jag kom på att det kan vara lite för påträngande för användaren. Det var någon rysk programmerings sajt som hade en leende tjej som fav icon och det var lite gulligt, så jag tänkte sno idén rakt av.

Tänk på

 • Använd måtten 16px 16px 16px 16px
 • Storleken 512/b – 1460/b är optimalt. Så lågt som möjligt då det laddas fortare för användaren/besökaren. Vill du ha det nördiga så handlar de om att ikonen ska få plats i ett paket som skickas till användaren/besökaren från hemsidans/bloggens server.
 • En Fav Icon gör det lättare för användaren/besökare att hitta din hemsida/blogg i olika listor och samlingsplatser.
 • Tänk på att Fav Ikonen är en del av branding/marknadsföring. Så använd ikonen på fler ställen, tex i din design för hemsidan/bloggen och i din blogg banner. En blogg banner används tex när du registrerat din blogg på olika topplistor som bloggportalen, blogtoplist m.m. Bannern är en bild på måtten 468px 60px.
 • Den bör vara nåt tjusigt att lägga ögonen på, så att du minimerar riskerna att gå folk på nerverna.
 • Ta nåt neutralt för ditt innehåll. Jag valde en egentecknad solros jag sen ökat kontraster på för att passa i formatet. Det summerar mig eftersom Sanna K i helhet handlar om natur, trädgård, färg och form. Är du ett möbelföretag så föreslår jag en simpel stol eller liknande, ikonen skall ge ett hum om vad hemsidan innehåller. Eller initialer är smart.

3 thoughts on “Skapa en Fav Icon”

 1. Tjena

  Är bannermåtten för en blogg annorlunda än för en hemsida? För en hemsida brukar standardbannern vara 480×60 om jag inte minns fel?

  Tackar för svar
  Från ännu en modern hippie
  Jan-Adam
  Chansonett Design

   1. Hej Jan-Adam! Tack för din kommentar, du har helt rätt. Jag tog min info om måtten från http://www.blogtoplist.se/laegg-till-blogg.html. Där står det till och med klart och tydligt 468×60. Det jag skrivit i mitt inlägg är fel, troligtvis för snabb på fingrarna.

    Jag är glad att du hojtar till! Det borde alla göra på allt konstigt som hittas i mina inlägg. Din respons på konstigheter i mitt innehåll gör att jag vågar blogga över huvudtaget. Känns skönt att kunna lita på att jag får mitt innehåll korrekturläst av andra också som inte bränner mig på bål för att de blivit fel. Så från en hippie till en annan, Tack.

    Peace, Sanna K

Leave a Reply

Your email address will not be published.