Baka till en Vegan

Sesamknäck med nypon och kokos

Bredvid vårat Pirattält fanns ett Djurens Rätt tält och här inne stod tre stycken stadiga brudar som var veganer. Skeptisk, påtryckande och ifrågasättande var jag men jag fick en helt fantastisk respons! Jag vart helt amazed över hur de hanterade mig. Sakliga & Lättsamma, trots att jag själv till och med kan ha varit lite väl hård. Jag tror nog jag gick så långt att jag ställde frågan
– Tycker inte ni att de ni gör är lite onödigt och omärkbart? Men de höjde inte ens ett ögonbryn! De betyder för mig att du verkligen, verkligen, otroligt hjärtligt står och tror på din sak. Jag vart så inspirerad, så jag kom tillbaka dagen därpå och skrev upp mig som djurfadder med ett autogiro på 50 kr/mån. Utöver Djurfadder så är jag Amnesty och Friendsmedlem också, nu saknas bara att jag är Guldpirat!

En liten Vegankorg

Nästa morgon gick jag ut efter morgonkaffen och plockade ihop en liten Tack-Korg till dom. Korgen bestod i slutändan av potatis för ett par personer, massa sockerärtor (och jag hoppas ni vet tjejer att ni kan äta dom hela. Ni behöver inte pilla ut ärtorna, bara ät hela skiten! De är godis!), tre lökar m. blast (ni fick faktiskt årets första lökskörd! Hittills har jag bara klippt av plasten från dom för att ha på mina smörgåsar), mangold, kungsmynta, pepparmynta, rysk dragon, plocksallat, lite solrosor, två sorters ruccola men båda odlade från frö och spenat med frön. Jag tänkte också baka dom en rabarberpaj åt dom, men de går ju inte alls med tanke på att de innehåller både, mjölk ägg och smör. Så jag fick hitta på nånting med lite “tager vad man haver” attityd.
De blev att plocka fram alla fröer jag hade i skåpen, sirap, hoppades på honung med de fanns inte. Sen rotade jag fram ett knäckrecept ur VÅR KOKBOK som jag hittade på s.610. Men jag plockade bort grädden.

Tack till alla djurrättsaktivister!

Tack för att ni kämpar för djuren och speciellt vill jag nämna hönsen! Herregud, man blir ju tyngd av att behöva handskas med det här! Det gör ont att se bilderna på kreaturerna som står på tok för tätt i ladan med ofokuserad blick och hönsen som saknar fjädrar är på tok för bleka runt ögonen. Höns sitter stilla när de är mörkt och sitter de stilla så blir de snabbare större. Så höns stänger man gärna in i en trång bur i och spikar igen fönstrena, för egen profit. Men, de är egentligen inte själva bondens fel. Utan konsumenternas, med tanke på att de är ju för helvete vi (ni..) som tillåter honom att tjäna pengar på djurplågeri genom att köpa hans burhöns! Så, ni som inte handlar ägg från riktiga hönserier eller från nån härligt granne med egna fåglar, har ärligt talat, ingen rätt att sitta där och tyck synda om hönsen ens. Jag tar ifrån er den rätten. För att du min vän, är en del av problemet. Du röstar med dina pengar. Och du röstar för att du skiter i hur hönsen sitter och ser ut, om dom är friska eller ej så länge du får en thaiwok till helgen eller scrambled eggs till frukost. Skäms!

Men dom här tjejerna ser också sin chans att få ta ut all sin frustration för orättvisan & sin ledsamhet för det här, i form av diskussion och upplysning. De gör nåt konstruktivt av de och bara de är värt att belöna! Dom sitter inte bara och gnäller, dom gör nånting!

Ingredienser till min Sesamknäck

  Del 1.

 • 2 dl ljus Sirap
 • 2 dl Rättvisemärkt Rörsocker
 • Del 2.

 • 2 dl Sesamfrön
 • 2 dl Kokos
 • ½ dl 4 Kross
 • 1 tsk Psylliumfrön
 • En nypa egenplockade och torkade nypon
 • 1 tsk Nyponskalsmjöl (för C-vitamins skull)
 • Del 3.

 • ca 1 msk Florsocker
 • ca 1 krm Vaniljpulver

Gör såhär

Koka upp del 1 i en kastrull, ha i del 2, bred ut på en plåt och låt svalna. Skär upp i 2x2cm bitar och blanda med del 3.

Alla torra ingredienser

4 Kornskross

Nyponskalsmjöl

Rättvisemärkt rörsocker

Här har jag precis mixat den upphettade sockerblandningen tillsammans med alla torra ingredienser.

Sesamknäck

Alla buketter måste inte dofta rosor, de kan lika gärna dofta pepparmynta och oregano. Här är en bukett av färsk sallad och färska kryddor, och lite solrospynt

Mangold i liten pallkrage

Otto var me ute på skörderundan

Plocksallat och spenat. Otroligt enkelt att odla, du kan i princip inte misslyckas. Men låter du dom stå i torr jord, så smakar de beskt. Framförallt salladen

Plocksallat

Nu ska potatisen grävas upp

Valmon blommar inte längre, men den skulle jag aldrig vilja klippa ner. Potatislandet delar yte med jordärtskockor och solrosor som står till vänster

Potatispäron

Den här bilden gör klänningen rätta, så den har egentligen ingenting med potatis att göra...

Solrosorna vakar över potatislandet jag sitter och gräver i

Potatisen är uppe! sorten Early Puritan

En otroligt töntig liten potatis..

Jag är alltid så ofokuserad när saker skall göras att jag glömmer förberedelser, i det här fallet en korg.

Någon ruccolatyp odlad från frö i år

Den otroligt väldoftande krydd & salladsbuketten

Sockerärtor

Sockerärtsskörd

Sockerärtorna växer längst ner på tomten och de är odlade från ett paket Go Green gröna ärtor på 11 kr.

Sockerärtor

Solroslandet

Den färdiga Vegankorgen

One thought on “Baka till en Vegan”

Comments are closed.