Bra att komma ihåg när du bakar bröd

Solrosbröd

Vitt bröd med enzymer och nyponmjöl från Saltå Kvarn

”Baka dig jorden runt” har Kronjäst valt som rubrik till häftet som delades ut på Coop Forum under sommaren.
I häftet hittade jag 18 jätte vettiga recept på olika bröd. Men
framförallt är jag glad för att jag hittade ”Bagarens Tips” på insidan
av pärmen. Dom här tipsen är jätte bra att läsa igenom och ha i
bakhuvudet,
så jag tänkte dela med mig utav dom.

  • Väg ingredienserna så blir det mer exakt och du får ett bättre resultat
  • Använd plast (t.ex. en plastpåse som du klippt isär) när du täcker
    brödet vid jäsning. Då bevarar du fukten och värmen bättre som gör att
    degen jäser lättare. Plastfolie bör undvikas eftersom den kan klibba
    fast i degen och är alltför tunn.
  • Använd kallt vatten när du bakar, det tar längre tid vid jäsning, men det bildas mer smaker i brödet och blir godare.
  • Kör degen länge i maskinen så hinner det bildas gluten. Ta en bit
    av degen och dra ut den så att det bara blir en tunn hinna, då är degen
    klar.
  • Om du önskar en hårdare skorpa på brödet, ställ in en form vatten i
    ugnen i samband med att du sätter på ungsvärmen och låt den stå i ugnen
    när du gräddar brödet.
  • Vill du att brödet ska spricka naturligt så låt bli att snitta och grädda det gärna med skarven uppåt.
  • Om man knackar på undersidan av brödet ska det låta ihåligt om brödet är färdigt eller hålla 97grader med en baktermometer.