Bullar i ugnen

Vanlj-Päronbullar

Bullar på plåt

Färdiga bullar i bakskålen

[Inlägget skrivet innan serverkraschen 2010.]

Att fylla 18 var att bli vuxen. Halvvägs till 40. Vid 40 ser livet helt annorlunda ut från idag..

Man kommer ha ett annat hus att bo i, vilket betyder nya grannar och
kanske nya vänner. Kanske något nytt spännande jobb och man kommer
tillslut att själv bli förälder. Då måste man bli duktig på massa saker!
Passa tider, komma ihåg saker, hålla rutiner och planera i förväg. Man
måste kunna laga pannkakor och baka bullar! Årets sista mission blev
bullbak.
Klockan var egentligen på tok för mycket när jag fick idén, så det blev
bullbak sent in på natten under nyårsafton. Pannkakorna är redan
avklarade. Det tog mig alltså 4 år från min 18årsdag att lära mig pannkakor, så jag vill ju understryka att jag
känner ingen stress riktigt att lära mig baka bullar egentligen.
Men jag kände ändå att, fan heller att jag tänker låta mänskligheten gå
in i ett nytt decennium innan jag baka mina jäkla bullar!

Ingredienser för deg

  • 150 g Smör
  • 5 dl Röd mjölk
  • 15 dl Vetemjöl
  • 2 tsk Örtsalt Trocomare
  • 50 g torrjäst
  • 2 dl socker

Fyllning – Vanilj (Måttat för en halva av degen )

  • ca 50g Smör
  • 3 Äggulor (Spara vitorna för penslingen
  • 3/4 tsk Äkta Ekologiskt Vaniljpulver
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 3 msk Strösocker

Fyllning – Päron (Måttat för en halva av degen)

  • 50 g Smör
  • 1 dl Päronmos
  • 1 Äggul (Spara vitan för penslingen
  • 1 tsk Vaniljpulver
  • 1 msk Kanel
  • 2 msk Strösocker

Gör såhär

1. Smält smör i kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader och slå över i stor bunke.
2. Blanda vetemjöl, jäst, socker och salt i en andra bunke som du sen succsesivt vispar, blandar och knådar ner i mjölken.
3. Knåda till en jämn och fin deg.
4. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme, helst 1,5.

5. Dela degen i två och kavla ut den första, men håll den andre kvar under bakduken i skålen.
6. Bred ut smör + fyllning. (Vispa ihop fyllningens alla ingredienser i en skål, bortsett från smöret som bres ut först)
7. Rulla ihop.
8. Skiva rullen till 3 cm’s skivor, lägg på plåt, sockra, pensla med vispat ägg och sockra lite till.
9. Ca 5-7 minuter på 230grader i mitten utav ugnen.

Det tar alltid längre tid än tänkt. Vi hann trots allt, befinna oss i ett nytt decennium innan jag blev klar.

Tipslistan!

  • Se till att den inte drar kallt när bulldegen jäser. Det försvagar svampens egenskaper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *