Chili Con Carne no. 2

Jag älskar att tillaga chilicon carne, för den härliga doften i köket.
Det här är ett enkelt recept, och mycket kan du plocka bort. Jag kallar de enkelt för att jag i princip inte har paprika eller chili. Utan mest har jag slängt ner sånt man vanligtvis har i skåpen om man är intresserad av rotfrukt och grönsaker i allmänhet.

Dag 1

  • Ca 400 g torra bönor av olika slag läggs i blöt. tex 100g Stora vita och 300g kidney. De är fina i färg tillsammans när de ligger i blöt, plus att de blir inte lika mosiga som mindre bönor så som mungbönor blir.
    Klassiska vanliga vita är också klassiska av en anledning, de är skitbra i en chili con carne.

Dag 2

  • 400 – 600 g Nötfärs
  • 2 burkar krossade Tomater
  • 100 g Smör
  • 5 st stora Potatisar
  • 3 stora gula Lökar
  • 1 Purjolök
  • 3 st Vitlöksklyftor
  • ½ dl hackad Gräslök (sommarhalvåret..
  • ca 1 – 2 tsk torkad Basilika eller en näve färsk
  • ca 1 – 2 tsk torkad Oregano eller en näve färsk
  • 4 st skivade Morötter
  • 1 tsk Spiskummin
  • 1 krm Cayennepeppar
  • 1 msk Mrs Chengs soya
  • ½ tsk Vitvinsvinäger (Måste absolut inte vara just vitvinsvinäger. ÄCV (Äppelcidervinäger funkar också. Lika bra att du lär dig förkortningen redan nu, den dyker upp då och då. Mest när man pratar hårvård.. )
  • 1 msk Rödvin (Jag hade ingen nu, men önskar att jag hade)
  • 1 tsk Koriander
  • 1 – 2 tärningar Grönsaksbuljong
  • Salt & Peppar

Gör såhär

Och fortfarande, håll ut. Det är inte så svårt som de verkar. Jag lovar.
Koka bönorna i ca två timmar och under tiden kan du hacka purjo, vit och- gullök.
Häll över bönorna till en egen behållare och smält 100 g smör i grytan. Ha i all lök du hackat, låt de bli mjuka och nästan lite mosiga i smöret på låg värme. Tillsätt nötfärsen och stek den, krydda med salt och peppar.
Ner med krossade tomater och resten.
Låt koka ett tag tills du gillar konsistensen.

Du kan ösa ner grädde i vilken mängd du vill , lite succesivt hela tiden. de kan inte slå fel. Eller om de skulle göra, så rädda de med salt.