Dillstuvad egenodlad potatis med upptinad julskinka

Dillstuvad Potatis

Jag försöker planera mitt liv 6 månader i förväg när de kommer till inköp.
Alltså, handla trädgårdsmöbler när folk säljer av sin gamla grupp under hösten eller när de reas ut i butiker. Köpa vinterstövlar i slutet av säsongen till nästa år osv osv. Även mat!

Sture ost tex, så säljer de bara den röda goda runt jul. Annars har man bara tillgång till den magra (jag föredrar den fettigaste varianten av allt jag äter!) Jag väljer att äta gott och inte bara sitta still hela dagarna. Det är ju trots allt inte fettet i sig som ger dig överflödig vikt, utan att du inte använder energin som de ger dig. De sparas i reserver. Dina extra kg betyder bara att du stoppar i dig mer energi än du gör av med, kort sagt. Du är lat.
Det här gäller visserligen mer på de yngre. Man kan inte stoppa åldern från att påverka din ämnesomsättning, eller gravitationen från att lägga brösten på magen.

Eukaryoter, Dylle eller Dill..

De tros komma från ordet Dylle, som betyder vagga-till-söms på fornnordiska. Men den odlades i Egypten och användes bla som ett mildare sömnmedel, den tycks ha en rogivande effekt. Kanske ett smart sätt att tagga ner en argsint person på, istället för den klassiska kakan?
Vilket som. Jag gjorde min egen dillpotatis idag, för första gången.
Inspirerad av,Änglamarks färdiga i plastförpackning som jag köper nästans varje tisdag på Östermalms Konsum.
Till de en falukorv, så har jag en lunchlåda för två dagar som kostat mig 50kr sammanlagt.
Nu är det dags att börja tömma källaren på potatis från höstens skörd, och man tröttnar lätt på att bara koka den. Så de fick bli en stuvning. Har aldrig gjort en förr, men de gick jätte bra.

Jag har en princip jag alltid följer när jag behöver ha en mjölkig sås, sen skiljer sig kryddorna bara.

  • Smält smör 50-150g, beroende på hur många som skall äta och hur mycket smör du vill ha i smaken. (Jag föredrar mycket!)
  • Fräs 1 finhackad gullök och 1 vitlök i smöret
  • Vispa ner 1 msk vetemjöl per 50g smör för en fast konsistens
  • Häll på mjölk.. Försiktigt och tålmodigt, de blir lätt för mycket. Jag misslyckas fortfarande. Och du vill inte ha i mer mjöl när mjölken väl är i, då blir de mycket jobbiga klumpar.
  • Kryddor..

I det här fallet kryddade jag med vanligt salt & 1 ½ msk dill, hade i 1 msk vetemjöl, ca 2 dl mjölk, 300 g hackad potatis (som pytt i panna ungefär). I det här fallet, säkert 200g smör, för den lena smakens skull.
Serverade med stekt skinka i en grillpanna. Härlig husmanstkost med skinka och potatis!

Leave a Reply

Your email address will not be published.