ekoBanantårta

Tårtbotten

KRAVbananer

Tårtbotten

  • 6 st ägg (Uddbygård)
  • 3 dl strösocker
  • 1½ msk vatten
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1½ dl potatismjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker (Rättvisemärkt)
  • ca ½ dl ströbröd (Mortla ett par knäckebröd eller den sista biten av limpan som hann torka ut)

Ugn 200g, 45-55 min. Gräddas i nedre delen.

1. Smörj och bröa en rund form på 26 cm (Enkelt och smart med löstagbar botten, men en pajform funkar också)
2. Vispa ägg och socker till en luftigare och lättare smet. Tillsätt vattnet och blanda.
3. Blanda potatismjöl, bakpulver och vetemjöl i en skål och häll försiktigt över de till äggen. Blanda.
4. Häll smeten i formen
5. In med kakan i ugnen. Sätt ugnsfolie på i slutet av tiden om kakan börjar bli för mörk i färgen.
6. Låt kakan svalna lite. Stjälp upp den på galler och låt den kallna.
7. Skär den nu i två så att du har två lager till tårtan. Brödkniv funkar definitivt bäst!

Fyllning och dekoration

  • 200g Banan
  • 6 dl Vispgrädde
  • 1,5tsk vaniljsocker (Rättvisemärkt)

1. Bre ut ett tjockt lager på de understa lagret.
2. Bara mosad banan och inget mer.
3. Sen vispa upp grädden tillsammans med vaniljsockret och täck tårtan.
4. Dekorera med romerska bågar, siktad kakao, riven choklad eller bananskivor.
5. Låt kyla ca två timmar, servera!

Tipslistan!

  • Man ska alltid hålla koll på kakan i ugnen, oavsett hur många gånger tidigare man gjort receptet.
  • Kakan sväller troligtvis och får en tråkig rund topp istället för ett jämt och fint platt tak. Då är de rätt shysst med en pajform! Du skär av toppen i jämn höjd med formens kant med en lång brödkniv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *