Ugns: Ca 40 min, 175 grader
I skafferiet finns en kålrot på nästan 600g som måste användas. Upptäckte att möglet krypit på skalet, men de är absolut ingen fara. Det är som med sylt, bara att plocka bort. Och ost..
Potatis har jag i en kruka nere i källaren som skall bort succesivt, de kommer bli jätte trist att återvända till köp-potatis. Men jag tänker ändå odla ännu mindre potatis den här säsongen. Det är inte kostnadseffektivt alls, bara otroligt gott och lyxigt.
Så, jag satsar nog bara på en liten superodling istället.
- 600 g Kålrot
- 1200 g Potatis
- 2 dl gröna Linser (Blötlagda ca 6 timmar)
- 250 g Smör
- 2 Gullökar
- 3 Vitlöksklyftor
- 3 msk Vetemjöl
- 7 dl Mjölk
- 1 tsk Salt
Ingredienser
1. Skala kålroten, borsta potatisen (Mest näring i skalet, de vill du spara. Men om du handlar potatis som inte är ekologisk odlad, så råder jag dig till att skala dom.) Skiva eller strimla dom, jag gjorde lite Janssons Frestelse inspirerad form på dom. Kul med lite annat än de platta skivorna.
2. Smält smöret och fräs både gul- och vitlök där i.
3. Tillsätt 2 msk vetemjöl i smöret.
4. Häll på 7 dl mjölk
6. Krydda
7. Smörj en form
8. Fyll med potatis och kålrot.
9. Häll på såsen så att den täcker helt. L
10. Lägg på dubbla lager smakrik ost och häll på müsli.
Topskikt
Müsli utan frukt och nötter, 1 krossad fullkornsskorpa istället för ströbröd.
Värt & Veta!
1. Ställ fram mjölken redan när du börjar skala potatis. Då tar de mindre tid på spisen, miljösmart. Har du kamin, så sparar du iaf tid.
2. Ställ en kastrull med 2 cm vatten i, koka upp resten i vattenkokaren och häll över. De går åt mindre enegi på det här sättet. Miljösmart!