KilKenny bröd

Baka shysst rostbröd med öl

Följ receptet i VÅR KOKBOK högst upp på sidan 628, men byt ut de 5 dl mjölk mot hälften öl och hälften yoghurt.
För att vara exakt,

  • 3,5 dl utdaterad ekologisk mild yoghurt
  • 30 cl KilKenny som legat i kylen öppnad sen i förrgår

Det här blir grunden till mitt bröd jag tänkt servera med en gryta jord på allt jag har kvar i kylen som måste bort.
Lite spansk pepparfrukt, lite blomkål, ett fåtal morötter och ett rött äpple. För att göra de lite mer spännande har jag även haft i bönor, ärtor och gullök. Massa gullök. Även om min egen odlade är redo att skördas så väntar jag lite, de får bli höstens lyx. Mina gigantiska superlökar!

Har du inte VÅR KOKBOK? Inga problem. Jag tänker på dej med..

  • 50 g Smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 msk Socker
  • ½ tsk Salt
  • 12-13dl Vetemjöl eller Vetemjöl special

Smölt matfett i kastrull och häll på mjölk, värm till 37. ha i jästen och resten, men spar lite mjöl till utbakning. Arbeta egen tills den är smidig och håller samman. Låt den jäsa övertäckt i 30 minuter och lägg på ett mjölat bord.

Nu kommer alla alternativen för hur du ska få brödet helt perfekt, men i princip så kan du nu bara baka dina längder, frallor eller vad du önskar, låtsa jäsa ytterligare 30 minuter och sen grädda den.

Vetemjöl är mer näringsrik då de är odlat på våren, men höstvetet som kommer till vanligt vetemjöl är inte dåligt de heller. Men vårvetet har fått mer D-vitamin, därför mer proteinrikt och brödet blir vackrare. Jäser snyggare.