Nässelsoppa

Nässelsoppa med rökt sik

Förlåt för att jag inte gjort de här tidigare..I bildens nässelsoppan har jag också rökt sik i, men de står inte i receptet. Men det är busenkelt. Följ receptet nedan och släng sen i lite rökt sik. Du kan hälla i vad som helst! Du kan riva ner morötter, du kan riva ner palsternacka. Börja med det här och häll sen i vad som helst. Gå ut och se vad du hittar, kirskål har vi alla i rabatten. Ta de små, jätte gott! Plocka och frys in så har du grönt i frysen hela vintern att slänga ner i vilken soppa som helst. Men förväll dom först, alltså koka dom till en liten smet. Busenkelt.

  • 50 g smör
  • 2 gula Lökar
  • 3 msk Vetemjöl
  • Lite körvel om du har.. Bara mosa ner, ca ½ dl, eller mer..
  • Gräslök om du har, inte mer än ½ dl
  • 1-2 Grönsaksbuljong tärningar
  • Ca 5 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • ½ Vit & ½ Svartpeppar
  • Salt. Salt är svårt för att man vill absolut inte ha för mycket, men inte för lite heller. Men, du måste testa dig fram. Var inte för snål för att då smakar inte maten nånting. Men glöm inte bort att man använde salt och vatten som kräkmedel förr.
  • Nässlor. Plocka så att du fyller ett standardmåttat durkslag med blad, strunta i den stora tjocka stammen, men ta med de små stjälkarna till bladen. Små bebisnässlorna däremot, där kan du ta med den stora “tjocka” stammen också. De grova smakar lite tokigt.

Såhär gör jag

Stället fram mjölken för att spara tid, så hinner den bli lite ljummet innan jag har den i kastrullen.

Smälter smöret i en gryta på låg värme och hacka ner löken, sköljer av nässlorna och kokar dom i 5 – 10 minuter, häller av vattnet men sparar de. Jag häller av nässlorna från kastrullen ner tillbaka till durkslaget, men med en bakskål under. Och den bakskålen ställer jag ut tills nästa dag, om jag inte har massa tid och kan göra de på en gång. Men det är sällan man har, när man lagar mat. Häller sen nässlornas kokvatten i vattenkannan och fyller på med friskt vatten innan jag skall vattna. Vattnar sen närmsta rabatten med de, vilket blir min plocksallat. Jorden till sallad får nämligen aldrig torka, de är så du vet att din sallad fått för lite vatten. Den smakar beskt och skit! är du på restaurang tex och dom serverar dig en torr besk sallad, så vet du att dom inte har koll på sina underleverantörer.

Jaja, tillsätt nässlorna och körveln till grytan och häll på mjölk och halva vattnet. Sätt i grönsaksbuljongen. Peppar.. Den hackade gräslöken.
Låt koka tills du är nöjd med konsistens. För tjockt? Häll på mer vatten.. Fortfarande för tjockt? Häll i mer mjölk eller vatten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *