Ugn 200 grader, ca 40minuter.
Vi fick tag i en jätte fin sik förra året och vi improviserade fram en helt fantastisk gratäng på bechamel med morot och rödlök, samt en tjock och len potatismos.
Potatismos
- Potatis för 5 personer
- 75g smör
- 2 dl varm mjölk
- ½ tsk Örtsalt Herbamare
- ½ tsk grovmalen svartpeppar
1. Koka upp i ca 30 minuter
2. Mosa tillsammans med 75g smör, blanda ordentligt.
3. Tillsätt 2 dl varm mjölk.
4. Salta och peppra.
5. Fortsätt blanda och tillsätta kryddor och smör tills du har en jämn potatismos som smakar lätt utav salt men mestadels bara potatis och mejerier.
6.Smörj och bröa en stor och djup ugnsform i glas/keramik.
7. Ha i potatismosen i formen.
8. Bred den längst ”väggarna” och gör en sänka i mitten, där häller du sen fyllningen.
9. Gör kanterna för potatismosen ca 1-2cm tjocka och ”golvet” plant och också 1-2cm tjockt.
Fyllning
- 40g Smör
- 1 dl Vetemjöl
- 7 dl Varm Mjölk
- 2 krm Vitpeppar
- ½ tsk örtsalt Herbamare
- ½ krm riven Muskotnöt
- 1 krm grovmalen Svartpeppar
- 3 mellanstora Morötter
- 1 stor gul ev. röd lök
- 300g rensad sik
- Gör ditt eget ströbröd genom att mortla sista biten av limpan som aldrig hann gå åt innan den torkade eller använd knäckebröd.
Efter att du hällt i fyllningen, lägg ett tjockt lager ost på och sen ett tunt lager ströbröd och in i ugnen.