4-5-portioner, ca 1 timme
- 3 medelstora Morötter
- 2 st medelstora Palsternackor
- Koka Potatis
- 2 gula Lökar
- 1 msk Grönsaksbuljong om du har pulver, ta annars 2 tärningar
- 50g smör
- ca ½ dl Majsmjöl
- Salt om du gilllar sånt
- 1 tsk citronpeppar
- 2 dl mjölk
- 1 sik
Gör såhär
Borsta och koka potatis. Skala den ifall den inte är ekologisk, allt de nyttiga sitter ju i skalet så man vill helst behålla de men.. Om du har bekämpningsmedelbehandlade potatisar som stressats upp i syntetiskt gödsel, då ska du nog inte äta skalet.
Det här är min teori såklart, lägger utrymme här för att någon annan ska komma och peta upp sina glasögon
– Nej Sanna, nu sitter ju faktiskt gifterna hela vägen in i potatisen och inte bara i skalet.
Vilket som, välj antalet potatisar efter behag, de serveras ju vid sidan av med en klick smör och gärna lite gräslök. Ju mer potatis, desto mer sparas de på grytan.
Smält smöret och hacka ner lök och klipp ner färska kryddor ifall du har en kryddrabatt.
Du hade kanske gjort de ändå, även om jag inte sa åt dig. Men jag bara påminner om att, det är värt de! Orka ta på gummistövlarna och gå ut och hämta. Om inte de, så ha kryddorna i en låda lite närmare istället. För matens skull.
Citrontimjan, oregano, citronmeliss, och gärna krasse och/eller gräslök. De kan inte riktigt slå fel.
Ja, sen ska du alltså koka fisken och städa bort allt ben och fjäll.. Det är superenkelt när den kokats innan.
Den hackade löken med smöret ska ligga på låg värme en stund, för att sen ska resten i.
Börja med mjölken, sen morötter och palsternacka. Majsmjöl.. Buljongen.
Och så lycka till..
Nånstans härifrån bör du kunna få klart en gryta alldeles själv. Låt den koka.. Smakar den tråkigt, så salta.. Du hittar nog en balans förr eller senare, men ha tålamod. De blir bra!