Sockerkaka – Bara en bas..

Sockerkaka

Är du en av dom som inte riktigt orkar baka något avancerat och lyxigt, men gärna äter de? I så fall, missa inte kompetensen i en simpel sockerkaka! Se den som en
grund till något mer awesome. Du kan göra precis vad som helst av den..
Har du smält smör kan du nog till och med få till en kladdkaka. Memorera
eller skriv upp den korta listan här under, kör på de och hitta sen på
ditt eget.

Min mest lyckade sockerkaka var faktiskt receptet här under. Fast på mitt eget sätt.
När den stått i ugnen halva tiden tog jag ut den och ringlade jag smält blockchoklad kors och tvärs över.
Chokladen stelnade aldrig, utan gick ner i den redan ugnsbakade degen
och mjukade upp allt men fortfarande så hade den en krispig topp. Kunde
inte bli bättre.

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75g smält smör
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk bakpulver

Det här är grundreceptet, för en mjuk kaka. Utan att tillföra någonting mer kallar vi den sockerkaka.
Om du delar smeten i två, häller ytterligare 1tsk vaniljsocker i den ena halvan och 1msk kakao i den andra.

Sen häller den ljusa ner i en smörjd och bröad (använd gärna havrekli,
havregryn eller rågflingor istället för ströbröd. Eller krossa egna
knäckebröd) form och sen fint ringlar ner den mörka. Så har du en
tigerkaka.

Mjuk pepparkaka; 1 krm kardemumma, 1 krm nejlikor malen, 1 tsk kanel (väldigt mild smak av pepparkaka, du kan dubbla ingredienserna)
Chokladkaka; 1 tsk lingonsylt, 3 msk kakao
Kardemummakaka; 1 tsk kardemumma

Apelsin och nötkaka; 4-5 msk hackad mandel, 4 msk hackade och saften ur en hel apelsin
Äppelkaka Ett helt äpple i skivor, klyftor eller bitar, eller 1-2 msk äppelmos
Citronkaka Saft och skal från en hel apelsin
Päronkaka m. Vanilj 3 msk Päronmos och 2 krm ekologiskt vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
Fruktkaka En dl frukt, vilken som helst.. Det är din kaka. Du kan till och med ha hur många dl du vill.

Sen in i ugnen på 175 grader i 40 minuter. Gräddas i mitten. Lycka till!