Sockerkaka m. Apelsin och Solroskärnor

Mitt solroshav

Mitt ekotips idag är: Diska inte.

Till viss del såklart. Men, varför diska en djup ugnsplåt ifall du endast har den till müsli?
Varför diska bakskålen ifall den bara innehåller mjöl och inom 24 timmar kommer få mer mjöl i sig?
Varför diska formen du gör sockerkaka i på en gång, när du inte ens vet vad du kanske behöver ha den till senare i eftermiddag?
Vad är du så jäkla rädd för?
Du kan lika gärna uppskatta de sockerkakiga i formen nästa gång du använder den.
Jag tex, bakade en sockerkaka igår och tog med mig till öl + bad kvällen i Öringe. Valde att inte diska den, för säkerhetsskull.
När jag kom hem sen, så gjorde jag lite fyllekäk i form utav french toast på foccacialimpan Joakim bakat. Jag har en vit klassisk pajform med sprickor i jag hittade på grovsoporna i Finntorp för säkert 2.5 år sen, som jag använder till allt! Som att det inte finns några andra typer av former. I den här gjorde jag först sockerkakan på morgonen och sen med alla smulorna kvar i ett par timmar senare, så jag hällde bara ner 1.5 dl mjölk + 2 ägg och rörde runt. Då kom allt de sista från sockerkakan ner i smeten och toasten smakade ännu bättre. Blev fortfarande mjölk och ägg kvar när jag var färdig med mina bröd, så jag lade in den i kylen. Gjorde fler french toast idag, sen diskade jag den.

De var lite läskigt att komma med något egenbakat till en grupp häftiga människor som alla pluggar till elektriker. Jag känner mig lite töntig, kanske tantig. Men samtidigt så vill jag vara mig själv och för mig kommer de lite naturligt numera att helt enkelt baka med mig nåt att bjuda på. Jag tycker om att bidra till de gemensamma bordet. Andra kommer med chips, jag kommer med med nåt de aldrig ätit förut.
Ekologiskt och bakat på Saltå Kvarns högkvalitativa mjöler, gryn, kärnor och flingor. Jag berättar de inte då, för de kanske anses lite snoffsigt, men till slut får de reda på de. – Den där Sanna K, hon har kvalitet på sitt shit.
Saltånörd vart jag kallad nyligen efter att Matilda slängt en blick in i skåpet ovanför diskbänken och upptäckt den svindyra olivoljan som står bredvid mig muminkaffeburk.
Den här kakan fick apelsin endast för att Joakim kom hem från jobbet och hade snott en apelsin från fruktkorgen med sig hem, så jag rev av skalet på den innan han själv åt den. Jag förvarade de rivna apelsinskalen i en skål och funderade två dagar på vad fasiken jag skulle ha de till. Kakor? Kokosbollar? De åkte ner i en sockerkaka, sen fick jag en till apelsin och då bakade jag en på en gång med färskt rivet apelsinskal. Den smakade ännu bättre. Och det var den kakan jag bjöd på i Öringe.
Inte ens stackars Andreas som betalt för all mat men ändå inte hade aptit, kunde neka kakan.

Ingredienser

 • 3 dl Vetemjöl
 • 2 dl Socker
 • 2 tsk Vaniljsocker
 • 2 tsk Bakpulver
 • 1 msk Solroskärnor
 • 1 msk Linfrön
 • 1 msk Sesamfrön
 • ca 1.5 msk Müsli att ha i formen
 • Färskt rivet skal från 1 Apelsin
 • 2 dl Vatten
 • 50g smält Smör

Gör såhär

Blanda alla de torra ingredienserna för sig och de blöta för sig.
Vispa sen ner de torra i de blöta.
Smörj en form m. 25 cm diameter med ca 10g smör och häll ner müsli istället för tråkigt ströbröd vi alla är så trötta på.
Låt stå i mitten utav ugnen på 175 grader i 40 minuter.

Tadaa, världens bästa sockerkaka. Men tyvär, jag har inte en enda bild på sockerkakan.. Men hundratals från badkvällen. Kakan låg ändå framme hela tiden. Ni får en på formen istället.. Senare.

För att tjata om de en gång till: Sockerkaka.