Vaniljsås med Rabarberpaj

Rabarberpaj på rabarber direkt från trädgården

Mm, frukosten serverad med en kopp rättvissemärkt latte

Granndamen Bettan har under alla år varit ybergenerös mot våran familj med att låna ut mjölk till mitt te bland annat. Trädgårdsverktyg och dittan och datten.. Jag är onekligen imponerad av att hon fortfarande vågar, med tanke på att hon sällan får tillbaka sina tallrikar och burkar hon ger bort grejerna i. Också för många år sen kommer jag ihåg hur hon gav en tallrik av den bästa måltiden jag i princip ätit. Det var en kall tjock bearnaisesås med grillad fläskfilé och potatisgratäng. Den tallriken var visserligen till morsan, men hon är generös hon med. Nu i veckan hade hon flitigt bakat en rabarberpaj som var supergod, och jag tänkte försöka mig på en jag med. Den vart inte lika god, men deffintivt värd att tipsa om! Smuldegspajen och vaniljsåsens recept är hämtade ur senaste upplagan av VÅR KOKBOK.
Jag hade i säkert dubbla mängden av både havregryn och vetemjöl, även socker, men plussade ingenting på smöret. Vart skitbra.

Smuldeg s.558

40 minuter i mitten av ugnen, 225 grader.

  • 1½ dl Vetemjöl + 1½dl Havregryn
  • 2-3 msk Socker
  • 100g rumstempererat smör

Blanda allt de torra först och mosa sen ner smöret med händerna i hela blandningen. Smula allting i händerna så att du har en grynig massa. Smörj en paj form på 25cm dm, och lägg i massan. platta i botten och tryck i kanterna om du önskar ha en liten “degram” runt fyllningen.

Enkel Vaniljsås s.580

4 portioner, ca 20 minuter.

  • 1 Ägg
  • 2 msk Socker
  • 2 tsk Potatismjöl (Maizena funkar också bra
  • 4 dl Mjölk
  • 2 msk Vaniljsocker
  • Och om du har, ha i lite äkta vaniljpulver.. De ger en fin sås och extra smak av vanlij
  • Blanda ägg, socker, potatismjöl och mjölk i en kastrull Sjud blandningen tills såsen tjocknat, men den ska inte koka. Skulle de hända så gör de inget, men akta så den inte bränns.
    Häll upp såsen och vispa i den tills den svalnat, tillsätt vaniljpulver och vaniljsocker.
    Och ös på med den till rabarberpajen. Pajen ska liksom bada i såsen..
    Får jag vilja så äter du vaniljsås med rabarberpaj och inte rabarberpaj med vaniljsås.