HÄXAN – En butik utöver det vanliga

Det finns en butik på Götgatan i Slussen som är en av Stockholms populäraste shopping gator, där du kan köpa ekologiska städprodukter utvecklade som en fortsättning på det gamla märket HÄXAN som bara gjorde puts för porslin och silver. Nu däremot, har dom det mesta för det mesta.

Foto Sanna K

Nya ägarna av varumärket har inte bara tagit fram fler produkter, men också skapat fysisk butik där du också kan köpa kristaller, kvastar och få en tarot läsning. Dom har bjudit in själva Häxan på kalaset, inte bara nyttjat hennes stereotypa siluett. Yey!

Sanningen är ju att jag älskar häxor. Anstränger mig för själv kvala in i framtiden, men jag har en lång väg kvar. Fastnar fortfarande alldeles för lätt i ha-begär och missar den stora bilden i saker och ting, men känner mig som en “gammal själ”. Törs säga det för att jag inte attraheras av nya idéer och livsstilar, normer eller regler som inte respekterar människans natur. Istället romantiserar jag ofta motsatsen. Det råa. Det enkla.

Nya saker och material känns inte heller spännande för den delen utan gillar det där som är och känns handgjort. Inte för att jag missunnar mig själv vattenkokare och tvättmaskin eller förstår hur underbart det är med regnjackor och viskos. Bor trots allt inte under en sten, men för min ålder, hur och var jag är uppväxt och för vilka människor jag omgivit mig av och kulturen runt omkring mig – så hade det inte varit alls konstigt om jag hoppat in i samma “den som är mest generisk vinner!” tävling som många andra. Men att inte vilja ha det ena betyder inte att man vet vad man vill ha i stället. Eller hur man står för vad man vill ha istället. Modet att stå för sina visioner är sånt man växer in i och en gammal själ känner att det här är sant. En gammal själ vilar i ovissheten. Litar på att det växer fram organiskt genom att man bara för det som känns naturligt över tid.

Som metafor så kliver man inte av bussen förrän man är säker på att det är ens station, oavsett hur många andra som kliver av.

Att se häxor komma ut mer och mer gör mitt liv lite mer spännande. Som när uttrycket Slow Fashion poppade upp i min värld. Det gav ord på mina känslor och förståelse i att jag inte hade bara led utav någon slags släng-ingenting-mani, utan mitt tankesätt var en hel rörelse. Känslan var underbar. Att prata om häxor känns mindre konstigt ju mer moderna böcker, plattformar, grupper och affärer jag kan luta mig mot. Andra som backar upp mig. Folk att prata med för att få gehör. Det där med att “ensam är stark” har jag aldrig trott på utan vi behöver varann.

Foto Sanna K

Klev in i butiken och behövde en stund för att hämta mig faktiskt, för att jag kunde inte riktigt tro vad jag såg. Men allt var där. Miljömedvetna produkter för husvård, kvastar, kristaller och möjligheten till en tarotläsning. En butik, för hyfsat moderna häxor. Klev ut ur butiken lite upprymd över att ha gjort en kompis i en av tjejerna som jobbade där och för det rena faktumet att butiken existerar.

En sak är säker, jag kommer åka tillbaka för att gräva lite i hur, vad, vem, varför med ett vidvinkel objektiv och en blixt medpackad. Butiken behöver visas i sin helhet och storyn måste berättas.

Besom till salu mitt i Stockholm

Leave a Reply

Your email address will not be published.