Nyponskalsmjöl och Kornmalt

Nyponskalsmjöl

Vistelsen till Saltå Kvarn var berikande. Allting var så fint och mysigt, men två stycken burkar äcklade mig nästan..
Genomskinliga plastburkar med svarta platta lock och vitt pulver i. Välkommen till Dafgård tänkte jag, men de visade sig vara nåt jätte vettigt.

Baksidan säger såhär “Med enzymatisk Kornmalt får du dina degar att jäsa bättre. Bröden får finare färg och saftigare inkråm. Passar både till ljus och märka bröd. Ta ca 20 gram kornmalt per kilo mjöl.
Ingredienser: Groddat och rostat korn.

Den andre bruken var minst lika vettig, där sa baksidan såhär: Kan användas i alla ljusa degar. Innehåller naturlig askorbinsyra (C-Vitamin) som hjälper brödet att lyfta bättre. Används efter behov. Ta ca 30 gram per kilo mjöl.
Ingredienser:
Malda nyponskal
Den här var nästan mer fantastisk eftersom vi bara veckan innan besöket på Saltå Kvarn butiken i Järna plockade några små stackars nypon från buskarna vid Tyresö Slotts parkering. De var ett helvete att försöka få nåt ur. Jag tycker om att äta dom när jag har mens faktiskt, de känns vettigt. Nyponskal och blodpudding! Så ett nyponskalsmjöl är perfekt. Jag blandar ner en liten tesked i allt. Pannkakor, våfflor, bullar, cocosbollar,såser, grytor.. Allt. Naturlig C-Vitamin i koncentrerad form är ju skitsmidigt. ca 60 kr burken. Köp den.

2 thoughts on “Nyponskalsmjöl och Kornmalt”

  1. Hej jag tillhör dem som får ont i mina leder av glucosamin. Testade nu nyponskalsmjöl och har jätteont. Vet någon om nypon innehåller glucosamin?? gunilla.christer@yahoo.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *