Det är dags att prata om plast.

Den förbannade bryggan!

Tyresö Slottspark

Jag var ute för att fotografera änderna vid Tyresö Slott och slottet i sig. Korkad som jag var så hade jag kameraväskan öppen med linslock och ljuskyddet liggande i. Linslocket faller ur och rullar runt på bryggan, samtidigt som jag totalpanikar för att den kan ju trilla mellan de stora springorna! eller ramla i vattnet! Så jag som hastigast och klumpigast sträcker mig efter den. Jag får tag i den, men då trillar ljusskyddet ut ur väskan och gör precis samma dans på bryggan som locket. Men den här dansen ledde ut i vattnet. Summasummarum: Jag har precis kastat svart hårdplast i vattnet.
Hur förlåter man sig själv för en sån sak?

Jag kan nog inte riktigt förlåta mig själv men jag kan försöka kompensera. Jag planterar väl ett träd i sommar, och kanske nån buske som humlorna tycker om. De kommer då kännas lite bättre. Eller ska jag ställa mig i viken och mata gäddorna?
Så jag tänkte att vi ska ta och prata lite om plast och hur de påverkar våran miljö. Vart de hamnar i slutändan och vilken skada de gör. Jag måste friska upp minnet lite men än så länge vet jag det här:
Du blir inte av med plast och det är inte optimalt att elda, som vi gör på återvinningsstationer. Anledningen till att de eldas är för att sorteringen är omöjlig. Förpackningar som tillverkas är så jäkla korkade att de saknar realism till källsortering. Ta Pringlespaketen. Plastlock, aluminiumförslutning i öppnad förpackning, annars är förpackningen i papp men täckt med aluminium på insidan. Hur fan har dom tänkt där? Hur ska vi kunna sortera den här?
Såna här korkade osorterbara förpackningar borde enligt mig, ha lagar mot sig. Du som chef för produktion borde få en smäll i ansiktet som ens tänker tanken att göra såhär.

Plast som inte eldas, vilket de gör tillsammans med glas och annat här i Sverige hamnar i vattnet och samlas på en annan del av världen som vi slipper se. Eftersom plast aldrig bryts ner så kan de bara brytas i små bitar. Dessa små bitar hamnar i vattenlevande djur som fisk (de som finns kvar..) och fisken dör. De finns gigantiska samlingar plast ute i haven och de finns tre ställen som allt färdats och delats upp till. uppe på ytan och ner mot djupet ligger plasten.

Jag har en dokumentär på datorn, jag ska kolla igenom den och återkomma. Nu känns det här aktuellt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.