Färga kläder med lökskal och alun

Färga kläder med lökskal? Ta mig tusan.

Det var i Lina Sofia Lundin’s bok Naturlig Färgning konceptet av att färga med matrester poppade upp i min värld för första gången. ​​Sparandet av lökskal tog fart.

Ekotipsets bok “Städa hållbart” påminde ytterligare och gjorde sparandet mer nitiskt. Sedan var det dom otroligt fina resultat som visades på garnfärgningar i bloggen Lite Virkning, som gjorde all skillnad. Det var bara att sätta igång nu! Arbetssättet var väldigt pö om pö, vilket passar mig utmärkt.

Pö om pö är ett fantastiskt mantra för hela livspusslet. Allt från hushållssysslor, renovering och matlagning till skönhetsvård, trädgård, sy kläder och rita måla. Som Sara Bäckmo så fint skriver på sista sidan i boken Skillnadens Trädgård, “inget havererar av att göras lite pö om pö”.

Så sant som det är sagt.

“Inget havererar av att göras lite pö om pö” sade Sara Bäckmo. Det behövdes ramas in tyckte jag.

Steg 1. Alunbad

Alun och lökskal för miljövänlig färgning av tyg

Fäst finaste gula färgen på kläder från lökskal med ett alunbad. Det är nämligen alunen som gör att färgen sedan fäster ordentligt i färgbadet. Minimera risken för ojämn färgning genom att se till att tyget är rent.

I mitt första försök här, färgar jag en vit hatt i 100% bomull och neongrön mössa med ca 50% akryl. Det ska bli spännande att se hur två mössor i olika material reagerar i ett och samma bad.

20 g alun
145 g textil
4 liter vatten
90 grader

Första försöket steg för steg

Löste upp 20 gram alun i 4 liter vatten genom att värma det till 40 grader. Momentet påminde lite om när man aktiverar jästen innan bakning. Stoppade sen ner mössorna och värmde till ca 90 grader.

Att först ge textilen ett varmt alunbad är en process som kallas för att beta tyget. Det är nödvändigt för att färgen sedan skall fästa ordentligt. Det finns andra metoder för betning också som är ganska hardcore, tex kiss och linolja.

Lärdom Det var svårt att hålla temperaturen jämn under kokpunkt på 90 grader. För att vattnet inte skall börja koka i det här momentet krävs lite finlir.

Misstag Att lägga färdigbetade plaggen i ett fat för att kunna förbereda färgbadet gav ojämn betning eftersom vattnet med alun rann ur och poolade sig under plaggen. Det gav i sin tur en ojämn färgning. Vände på dom då o då, men det hjälpte inte.

Lärdom Färgbadet skall vara redo att användas i samma ögonblick som tyget betats färdigt. Förbered därför färgbadet i förväg eller parallellt med betningen.

Om man bara har en kastrull

Har man bara en kastrull, så förbereds färgbadet i förväg. Att det svalnar gör absolut ingenting, utan kan till o med vara att föredra. Förvara färgvattnet med alla lökskalen kvar och gärna under lock, som en försäkring om att inget oönskat trillat i. Sila det sen genom durkslag ner i kastrullen över textilen efter att alunbadet hällts av.

Testade faktiskt göra på det viset också, och det var jätte smidigt.

Steg 2. Färgbad

Torkade lökskal puttrar ett par timmar på 90 grader

25 g lökskal
4 liter vatten
90 grader

Hade ner 25 g lökskal i 4 liter kallt vatten som värmdes till ca 90 grader. Fick småputtra där i ca 1.5 timme. Hällde över det sedan i en bunke för att sila tillbaka det i kastrullen igen, eftersom jag bara hade en kastrull. Efter silningen hade jag i dom stackars mössorna.

90 grader är optimala temperaturen för att fästa färgen, men det kokade upp ibland. Så fick dom vara i ca 1 timme, innan allt hälldes ut i ett durkslag i diskhon. Mössorna sköljdes i kallt vatten, kördes i tvättmaskinen på 40 grader och fick torka över natten.

Resultatet

Den vita hatten blev supercharmig trots sin ojämna färgning. Kommer rocka den i sommar :)

Den gröna mössan blev däremot förstörd eftersom den både tappade formen och fick himla ful ojämn färgning.

Misstag Färgbadet med mössorna i kokade upp ibland och skadade formen. Att färgbadet inte var redo i tid, skadade kvaliteten på själva färgningen.

Idé Skulle det hända igen att tyget är färdigbetat och redo innan färgbadet, så är det nog bättre att hälla över alunbadet tillsammans med textilen ner i en stor bunke. Där kan det ligga och bada lite extra istället, medan man i lugn och ro fixar färgbadet. Det borde ge en jämn fin normal färgning eftersom ingen avrinning skett.

Lärdom Kläderna riskerar bli förstörda över 90 grader, så låt färgbadet absolut inte koka efter silningen när textilen ligger i.

Att färga med lökskal är definitivt en skill jag gärna slipar på, så håll utkik efter fler projekt.

Vit hatt blev gul
Neon grön mössa blev rostigt grön
Mössan i akryl bomulls blandning, tappade både formen och fick dålig färg. Förstörd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.