Färga polyesterblandning med lökskal

Som lätt kan hända när man köper kläder av privatpersoner över nätet, så kommer ibland plaggen i en annan färg än man förväntat sig. Ett förvandlades från en sval rosa till en varm jordig orange med lökskal.

Har bara en kastrull att använda, plagget är neonrosa och till 50% polyester! Trixigt känns det ju, men förhoppningen är att färgningen går enkelt om man gör saker i rätt ordning.

I bloggen Lite Virkning läste jag att man kan färga minst två gånger med skal, så jag tog med dom för förstärkning till detta polyester plagg.

Sparade lökskal från tidigare färgning som fått ligga luftigt utan lock ett par dagar

Lökskal som torkat igen efter en tidigare färgning + 20 gram nya torkade skal färgade jag denna neonrosa klänning i 45% polyester, 55% bomull.

Färgbadet svalnar medan tyget betas

Gjorde såhär: Värmde 4 liter vatten i en rostfri kastrull fylld av torkade lökskal sparade efter förra färgningen, tillsammans med 20 gram torkade oanvända lökskal. Temperaturen pendlade mellan 70 – 100 grader över ett par timmar. Att det kokar lite är okej eftersom inga kläder ligger i, resonerar jag.

Hällde av färgbadet med lökskalen kvar, i en stor rostfri bunke. Där fick det svalna medan jag diskade ur kastrullen och betade klänningen.

I kastrullen värmde jag 4 liter vatten med 20 gram alun till 80 – 90 grader över ett par timmar, med klänningen i.

Fotnot: Undvik att det kokar med plagget i, då det kan förstöra formen på fakryl och polyester plagg. Ren bomull är inte lika känsligt.

Hällde av vattnet men lät klänningen ligga kvar i botten. Genom ett durkslag silade jag det svala färgvattnet ur bunken ner i kastrullen över den varma klänningen.

Rostfri kastrull med 4 liter vattnet och ca 45 gram lökskal

Elden brann ut så det tog minst en timme innan temperaturen kom upp till 90 grader. När det väl var ordnat så somnade jag visst… men min man tog över befälet.

Färgbadet hälldes ut efter ett par timmar, klänningen sköljdes lite lätt och fick ligga kvar i kallt vatten över natten.

Med morgonkaffet stoppade jag den i maskinen på 40 grader och hängde sen på tork. Nu några dagar senare har jag den på mig och jag älskar den!

Vet inte exakt vilken skillnad som blev av att ha tagit med lökskalen från färgningen av mina mössor, men det känns som att det påverkat hur rik och mörk nyansen blev.

Hur som, färgen blev fantastisk (!!!) <3

Leave a Reply

Your email address will not be published.