Går det att sälja av sin garderob på Instagram?

Tänk om normen vore att ha en privat 2h second hand butik online. Att mer eller mindre, vem du än pratade med kunde berätta om vad som senast sålt eller annonserat. Tänk om det var så enkelt, att vem som helst kunde göra det.

Just nu finns omkring 15 miljoner poster på Instagram taggade secondhand. Större delen är folk, mest kvinnor, som visar upp sina senaste fynd. Svårare är det hitta säljare genom den taggen, men genom att söka på lite olika taggar i stil med #secondhandtillsalu och #säljer så finner man en del.

Klänning köpt på Instagram, från evvelinas_klanningar

Att handla och sälja second hand kläder är lite som att vara en damm i en stor flod. Vissa perioder samlar man upp, senare släpper man på. Nyckeln är att ta hand om plagget när man väl samlat upp det, så att den kan fortsätta i floden sen och fångas upp av någon annan. Klädvård är ett sätt att ta sitt ansvar för att inte bryta kedjan. Ett sätt att undvika vara plaggets slutstation. Skicket är nästan a och o för ärvbarheten, då chansen till att någon annan efter dig vill bära det är högre ifall det ser fint ut.

Klänning köpt på Instagram, från evvelinas_klanningar

Största nackdelen med 2h butiker på Instagram är att man plötsligt kan befinna sig i en butik, när man bara var ute på en tur för inspiration. Det borde vara ett fullt medvetet beslut att gå in i en butik, inte olyckshändelse. Lättillgängligheten ger också utrymme för att vi konsumerar mer istället för mindre rent generellt, vilket i sig går emot hela idén om slow fashion. Men, det kan visserligen också betyda att färre plagg köps nya?

Att handla någonting specifikt behöver vara lika enkelt som att handla det nytt eftersom att utöver uppfattningen om att second hand är synonymt med gammalt slitet och smutsigt, så föredrar man att köpa nytt just för att det är enklast. Nyckeln till ökad popularitet för 2h kläder är att veta exakt vilken butik som säljer vad. Idag leder nyproducerat på den punkten, för att det är välsorterat och uppdaterat efter säsong. Få 2h butiker gör på samma sätt och har möjlighet till stora lager.

Att många fortfarande drar sig från att handla 2h pga gamla sanningar, kan kanske lösas på plattformer som Instagram genom Bra bilder och Bra taggar? En helt ny plattform som ger riktlinjer för vilka taggar som skall användas hur osv, kanske är en affärsidé`

Klänning köpt på Instagram, från evvelinas_klanningar

10 frågor m. evvelinas_klanningar

För att nysta lite i hur det hela ens går till så har jag pratat lite med ägaren av kontot jag shoppat några fina grejer ifrån.

 1. Hur kommer det sig att du säljer 2h på Instagram? Instagram är en stor inspirationskälla för mig och jag har själv köpt kläder där. Därför blev det lite naturligt att skapa ett konto där jag själv kan sälja det jag inte använder. Det känns också bra att sälja 2h för miljön eftersom vi människor redan lever över jordens resurser.
 2. Hur ser du på andra 2h säljare på Instagram? Är dom konkurrenter eller kollegor? Kollegor! Det handlar om att minska miljöpåverkan.
 3. Hur skulle du beskriva ditt utbud för en potentiell kund? Jag gillar att klä mig i sånt som andra inte har, det unika liksom. Det är något vackert med det som är tidlöst.
 4. Vad menar du när du säger tidlöst? Med det menar jag att man skall älska kläder oberoende av modets influenser och pågående trender.
 5. Har du någon tanke om hur man utan särskild ansträngning få någonting att leva lite längre? Tvätta för ofta och att tvätta varsamt.
 6. Har du något tips för hur man kan få saker sålda? Det flesta kläder eller saker överlag, blir fina i rätt sammanhang. Ett tips för att ge kläder en andra chans är att prova matcha med olika accessoarer.
 7. Vilka är huvudvärkerna och lyckokickarna med det hela? Huvudvärkerna kommer ifrån strul med leveransen. Jag vet själv hur det är när man köpt någonting, vill se det och prova direkt. Lyckokickarna kommer ifrån att någon blir nöjd med sitt köp och att mina kläder får nytt liv.
 8. För en som normalt konsumerar nyproducerat månadsvis efter trend; hur skulle hen med dess höga standard på skick o relevans gå till väga för att gå över till 2h? Börja med enstaka plagg. Mycket av det som är mode idag har varit mode för, så mycket av det du tror bara finns nyproducerat finns också 2h. Våga prova helt enkelt.
 9. För att något som samlar damm i garderoben skall bli en såld produkt – vad är viktigt att tänka på, som man kanske missar vikten av som nybörjare? Bilderna är troligen viktigast. Eftersom kläder kan vara lite klurigt att fotografera så att färger och modell återges korrekt, är det därför lika viktigt att komplettera med en ordentlig beskrivning. Plaggets skick skall också framgå, för att inte riskera missnöjd köpare.
 10. För andra som är lite osäkra inför att sälja av sin garderob, har du några andra uppmuntrande och kloka ord för att få dom att komma igång?
  Kör bara. Det finns olika arenor för att sälja kläder och vissa föredrar Tradera. Själv testade jag Instagram för att det bli mer personligt. Innan jag skapade mitt konto evvelinas_klanningar så sålde jag från mitt privata konto.
Evvelina. Fotograf: Evvelina

Leave a Reply

Your email address will not be published.