Slowfashion i Vaxholm

Olli Kjolen och jag på äventyr!
Kjol i 100% linne, Olli, från Linen for life i Vaxholm. Fotograf och modell, Sanna K. 2021


Vaxholm och har en konstig relation. Den gulliga staden har varit som fastfrusen i tiden kring 2008 då man precis tagit studenten och var tokkär. Efter jobbet vid Salem Centrum hade en klok människa nog promenerat hem för att sova eftersom klockan ofta var runt 22.00, men det är inte så hjärnan funkar när man är 18 och förälskad. Istället hoppar man på SL’s natt trafik och åker 2.5 gäspiga timmar från till Vaxholm för att bli upplockad i mörkret av en söt pojke med båt. Reflekterade varje gång jag klev ner i den guppiga båten, att vattnet den tiden på dygnet såg ut som olja.

Nu däremot när vi två tillsammans med våran dotter, besökte Vaxholm under sommaren 2021, förändrades något. Hade svårt att tro mina ögon faktiskt, när jag såg orden Slow Fashion skrivna på ett fönster uppe vid torget. Ett uttryck som för mig är packat med framtidstro och fina idéer om respekt för material och att kvalitet handlar om hela processen mer än bara slutresultatet. Föreställer mig en vardag där vi skryter om hur fint vi lyckats lappa våra kläder o filtar. Vi bygger relationer till våra plagg som om dom är våra kära verktyg, likt en snickare som hellre har en pålitlig hammare än en ny.

Drömmer om en framtid där konversationer om dåtida slit o släng kulturen ger samma ursäktande grimaser som när vi idag tittar på dåliga frisyrer i gamla skolkataloger.

Naturmaterial är skönast. Så enkelt är det.

Genom att lyssna på Johanna i Slowfashionpodden fick jag en underbar känsla av att ha hittat hem! Mitt folk! Uttrycket “Slow Fashion” som var nytt för mig, gav ord för mina känslor jag haft sedan 20 års ålde. Det här enorma som funnits inom mig så länge! Känns plötsligt mer verkligen än bara maniskt och övertänkt. Plötsligt är det viktigt på riktigt, och inte bara något jag fått för mig. Det här som alltid varit så simpelt men komplext samtidigt. Det är fint att det är en hel rörelse där ute.

Lite drömskt tänker jag också att skiftet av vad som ger status skulle balansera ut lite klasskillnader. Om Slow Fashion kan bli det nya, så kan vi alla mötas i mitten och uppskatta en fin söm eller kreativ lagning. Ett resultat som alla kan uppnå, antingen genom att köpa en tjänst eller göra det själv.

Butiken vars skära existens fick mig tro att jag drömde, heter LINEN FOR LIFE och finns fortfarande där uppe vid torget i Vaxholm. Linen for Life En liten butik på packad med fina året om kläder i 100% linne från Linen by Krebs samt en del finstickad i Alpacka ull från Marianne Gorrendsen. Bakom det hela står en Dansk kvinna vid namn Stine Byrler, som är övertygad om att kläder i hög kvalitet som vi verkligen älskar och bor in oss i, är bättre för miljö själ och plånbok i längden. Därför har hon ett noga kurerat utbud av plagg, som hon tycker verkligen förtjänar en plats i våra garderober.

Fotoprojektet sponsrat av Linen for Life Vaxholm

När jag såg butiken hade jag smält glass över hela mig så jag tordes inte gå in, men jag hörde av mig till henne i efterhand. Hittills har vi ännu inte setts i person men byggt lite relation vida telefon o mejl. En dag fick jag en idé och bjöd in henne till ett samarbete.

Idén föddes från faktumet att jag har en fantastiskt mossig skog inpå knuten, som jag om och om igen tänkt att skulle göra den mest magiska kuliss till ett fotoprojekt jag kan tänka mig! Det blev naturligt att fråga Stine om hon ville vara med eftersom Stine sitter på ett så fint utbud av linne plagg. Jag berättade om mitt projekt och frågade om hon ville hjälpa mig att komma igång genom att donera donera en kjol till ändamålet. Sedan tog det inte lång tid innan det kom en Olli kjol med posten!

Nu börjar det. Ett år långt projekt med målet att visa upp hur ett ganska simpelt plagg kan fungera genom ur o skur i många olika syften. Med projektet vill jag hylla naturmaterial och uppmuntra till att bygga relation till sina plagg. Vill visa att ett smart designat plagg i pålitligt material kan vara din bästis i en arbetsintervju och på en höstpromenad genom skogen. På kontor, fest, i vardagen, i leken med barnen.

Olli kjolen har sköna resårer om magen, vilket får mig att tänka att jag kommer kunna bära den ganska lång in i en graviditet. Den har fickor och materialet är följsamt. Färgen dessutom, är underbart rogivande. Har du vägarna förbi Vaxholm, är Stines butik värt en titt. Om inte för att shoppa, så för att bada dig själv i dem fina färgskalorna. Färg och mönster gör gott för själen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.