Möblemang och sammanhang

Hur man lever avgör vad man behöver. Vad man behöver, skiljer sig däremot ofta från vad man faktiskt köper.

Tidslinjen hos oss kan delas in i Före och Efter lekrum på övervåningen.

Att habegäret tar över ibland och får en att spendera pengar på verkliga ting som definitivt var bättre som en ide, är jag nog inte ensam om. Motiverandet av inköp ur övertygan om att den där grejen kommer vara avgörande i questet om att växa. Förnya sig själv. Luta sig in i den version av en själv man vill vara. “Just den där örtboken kommer uppa mitt ört game på rätt sätt” av någon anledning.

Men det funkar ju inte alls när man köper flera böcker inom flera olika områden samtidigt – eftersom man ju ändå inte kan läsa alla på en gång. Dom väntar på ens uppmärksamhet i evigheter.

Som försvar till att samla böcker däremot, så sa någon att olästa böckerna i bokhyllan skall man inte bli stressad över. Utan se alla som kompisar som finns där för en i framtiden, när man behöver dom :)

Med det sagt, så är överkonsumtion av det ena eller det andra inget ovanligt. Att råda bot på det genom att möblera om i huset varannan vecka däremot, må va det.

“Var tid har sin strid”

När Brita Zackari o Kalle Wahlströms dotter i den bästa serien Svt har att erbjuda, Hjälp vi har köpt en bondgård, kom o sprutade ner dom med vatten sa Brita att “Var tid har sin strid.” En liten fras jag burit med mig när lättsamhet känns långt begraven under känslan av att allt står still. Att inget händer. Att jag varken växer eller vilar, bara trampar vatten. Surrar runt i cirklar.

Det är så lätt då att klicka hem nånting. En slags livboj med det ärofyllda uppdraget och viktiga syftet, att dra en ur detta ospännande klet in i ett nytt kapitel. Sen kan ju livet delas in i före och efter. Före och efter Juicepressen. Före och efter Örtapoteket av Marie Louise Eklöf. Före o efter Make it happen kursen, pasta maskinen, makro filtret,  gympaskorna. Wonder bran.

Hur ska man veta i förväg, om man är smart och rationell med lite risktagande på ett klokt sätt? Eller om man lutar sig själv ur på dumma äventyr? Ens kropp kan ju göra myteri då den kan få habegär på nikotin kaffe socker osv, så då kan väl hjärnan också det? Få en att fatta beslut efter snabba belöningar. Så hur vet man?

Det gör man inte. Så köp ingenting. Möblera istället.

Ommöblering förnyar

Ett space blir som nytt när grejerna flyttas runt lite grann. Samt är det ett smidigt sätt att tänka på annat när hjärnan fastnat. Att tänka några nya varv på det man redan har, hur man kan använda det annorlunda och varför man ens har saker som man har och på just det sättet – är ett bra alternativ till att köpa sig ut från kletiga känslan av att livet står still.

Möblera dig in i nästa kapitel, istället för att köpa dig dit.

Sen kan livet delas in till Före och Efter köksbordet mitt i rummet. Hörnskåp i vardagsrummet. Brudkistan på skrivbordet.

Det är lika effektivt som lina att dra sig fram på. O kostar inte en krona :)

2 thoughts on “Möblemang och sammanhang”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *