Kronärtskockan

Kronärtskocka uppifrån, 2023

Hur äter man ens dessa vackra bjässar? Har ju faktiskt bara odlat dom för deras utomjordiska skönhet.

Enkelt! Plupp plupp med små gulliga frön i små krukor inomhus. En högst okomplicerad liten process jämfört med att ta hand om allting enda fram till skörden.

Den lila varianten ser ut som en fackla av vass lila eld när den vuxit till sig och börjat öppna upp sin knopp. När jag skurit av den en bit ner på stjälken och fått förstå hur tung och rejäl skockan med skaftet är, nästan som ett tillhygge faktiskt, bubblar det upp en enorm lust att posera med den som frihetsgudinnan.

Kronärtskockor 2023

Men istället för att impulsivt starta ett fotoprojekt, knipsade jag av alla mina skockor. Lät dom sen vila över natten i en hink medan jag började klura på vad sjutton jag ska göra med dom. Sara Bäckmos youtube kanal hade naturligtvis svaren, där hon med typisk Sara maneer visar tre sätt att tillaga dom på.

Det är inte svårt att odla om man börjar i tid

Sådde dom inomhus 2/2 2023, skördade kring 10/9.

För allt framtid (om skörden känns prioriterad) kommer jag så kronärtskocka under första dagarna i Februari, vid Imbolc, och plantera ut efter sista frosten. Att peta ner frön i små krukor under Februari månad när man längtar efter värmen, kan göra att våren känns närmare. På det här viset var dom rejäla nog att att klara sig bra fram till skörd utan så himla mycket pill.

Såg bara till att hålla det täckt ordentligt så ingen jord låg bar omkring dom. Vattnade när dom såg ut att behöva det. Sen en dag i September när dom nått sina vackraste pik o börjat skrumpna ihop lite så plockade jag in dom.

Känslan av att äta sin egen skörd
går inte att köpa.

Så är det ju.

Lite fint att lusten för att så nya frön kryper på just till höstdagjämning. Den tid då kalendern påminner om att mörkret återvänder, förmultning och allt det där om att “lägga saker på komposten” osv.

Att kompostera saker har inte bara med trädgård och matavfall och göra, utan används också som en metafor för att låta vissa idéer dö. Alla har vi projekt, mål, planer, beslut osv som inte behöver drivas på. Allt behöver inte gå i mål. Nu är en tid att se över sina såna här saker. Lägga vissa på komposten, så att de som bli kvar får mer kraft att växa.

Skörda och tillaga kronärtskocka

Jag valde att skölja, kvarta, olja, salta och ugnsbaka dom tills yttersta tunnaste kanterna började brännas. Gott?? JA. Men jag lärde mig att jag hade velat knipsa av dom när dom var som finast, inte vänta tills dom börjat se torra o trista ut.

Ugnsbakat var en fröjd. Peppad vid första tuggan att peta ner nya frön i små krukor igen.

Mäktigt var det att få se skockorna uppskurna på en plåt . “Wow, men kan man verkligen äta dom här? Dom ser så taggiga ut… “ Det var en upplevelse i sig att äta dom och definitivt nånting jag gärna serverar vid en oformell middag hemma, som rolig plockmat.Det gällde att våga bli kladdig om händerna och klura ut hur man undviker få in otrevliga bitar i munnen. Svingott och häftigt, men inget att servera när kungen kommer på besök. Perfekt för en liten grupp berusade människor på små timmarna tycker jag. Mmm med nån god sås till. Det här funkar liksom inte när man vill sitta o se fin ut.

Istället för nattakorv på festen, ugnsbakad kronärtskocka. 100%.

One thought on “Kronärtskockan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *