Baka med chiafrön – Munkar utan ägg

1 msk chia frön + 3 msk vatten = 1 ägg. Men funkar det verkligen? Ja, det gör det.

Mammas flottyrkransar utan ägg

Receptet “Mammas flottyrkransar” i 7 sorters kakor från 1997, men ersatte ägget med chiafrön då vi inte hade några men jag var helt inställd på munkbak för jag saknade pappa. Tog tillfället i akt att prova det där jag hört om förr, att man kan ersätta ägg med chia frön.

Ersatte ägg med chiafrön såhär

Måttade upp 1 msk chiafrön och 3 msk vatten i en liten skål. Rörde om då o då för at alla fröa skall komma ner i vattnet. Bestämde att det var klart när jag upplevde mixen som en jämn smet. Eftersom ägg skall vispas poröst med socker när man bakar, så hade jag i lite utav varma mixen av smält smör o mjölk för att kunan göra det. Det skall ändå ner där sen, så jag tjuvstartade lite för att kunna få ordning på vispandet.

Sen var det bara köra på. Ner med bakpulvret i mjölet, och så börja knåda. Följde beskrivningen att man skall rulla ut 20 cm stänger som man binder ihop innan man friterar 2 minut på varje sida i 180grader varm olja.

Pappa och jag gjorde bollar, som vi petade ett hål i och snurrade runt fingret. Det blir bättre, eftersom skarven som blir vid ihopbindning är lite opålitlig.

Gott var det! :)

En annan tanke kring det här receptet är att, munkar på bakpulver är inferior munkar på jäst. Det blir knaprigt och torrt med bakpulver, så nästa gång tänker jag ta ett helt annat recept som låter en riktig deg jäsa istället.

Men själva testet om att kunna ersätta ägg med chiafrön är gjort och nu vet jag att det funkar fint! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *