Mellan raderna

Mellan Raderna av Johanna Schreiber 2021. Foto Sanna K

Titel Mellan Raderna
År 2021
Bokförlag Norstedts
Författare Journalist och författare Johanna Schreiber är född 1986, prisad som årets Kulturlöfte 2021 av Göteborgs Posten och har tidigare jobbat på Dagens Industri och Expressen. Idag är on socialmediaredaktör för Postkod Lotteriet.

Bokens vibe (ton känsla stämning)
Ungvuxen berg o dalbana genom arbete, familj och kärlek med svajande känslor av allt kommer bli bra till ooh, shit. Privat och jobbliv går både igenom förändringar och känns ostabila, så det gäller att bara hänga med i all förvirring, och sviktande självkontroll.

Varför jag köpt/lånat boken Ärligt talat, så dömde jag den på framsidan, eftersom jag fann den fullkomligt oemotståndlig. Boken fanns där bland svärmors lästa böcker och var tillgänglig för vem som helst att låna. Det var definitivt dags för min del att läsa en novell som paus från paraden påbörjade men inte färdiglästa böcker för utveckling inom mina intressen. Längtade efter att sluta lära mig saker och bara få gotta mig i någon annans drama.

Handling Emily jobbar är en begåvad PR strateg för ett bokförlag, vars två arvingar till ägare försöker slå ut varann. Egna familje situation där hon har en hjälpsam bror som råkar bo med en inte så hjälpsam kvinna, exet som är pappan till femåriga sonen, bristen på sex och romantik som kanske går att få bukt på, nyfikenheten på potentiella egna bokstavskombinationer tillsammans med dramat, vännerna, festerna och klienterna på bokförlaget gör den här boken komplett.

Omdöme Rekommenderad läsning till den som vill bli indragen till en värld av bruncher o drinkar på fina ställen, gamla pengar vibbar, lösandet av knepig familjedynamik och den där känslan av “är det här kärlek på riktigt?”.

Motivering Emily känns trovärdig för att som vi alla vet, så betyder det inte att man är duktig på allt som har med livet och göra bara för att man är väldigt duktig på sitt jobb. Den som är tjusigt komponerad på arbetsplatsen kan fortfarande ha det kaos hemma i en lägenhet man inte trivs i och trasiga relationer. PR Strateg betyder inte relations expert. Den här berättelsen om en vuxen tjej som lever ut det hon är duktigt på och jobbar aktivt för att få ordning på vardagen för att vet att hon förtjänar och vill ha allt hon längtar efter, är en härlig kamp att hänga med på.

Lärdomar Något jag tar med mig från Emily är hennes förmåga att säga “Nej, det här är fel” och därmed ta risker. Att kvinnor “make pretty” av dåliga situationer är vanligt. Det betyder att flickor mer än pojkar uppmuntras till att ha attityden om “Äh, det blir nog bra” och le sig igenom situationer, fast dom egentligen tänker “Vad i helvete håller du på med?”. Emily däremot, gör det inte.